Gemeente Voorschoten

Voorschoten herdenkt op 4 mei

4mei krans Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij de vredesmissies. Het leggen van de kransen en bloemen omlijst muziekvereniging Laurentius met passende muziek.

In de gemeente Voorschoten wordt als volgt inhoud gegeven aan de Nationale Herdenking.

18.00 uur Halfstok hangen van de vlag van alle openbare en particuliere gebouwen in
Voorschoten. De vlaggen dienen vóór zonsondergang te worden gestreken. Dit zal zijn omstreeks 21.10 uur. De gemeente vraagt iedereen deze gedragslijn te volgen.

18.45 uur Oecumenische herdenkingsdienst in de Dorpskerk. De herdenkingsdienst duurt tot 19.15 uur. Na de dienst is een mogelijkheid aan te sluiten bij de stoet die de gevallenen in Nederlands-Indië herdenkt bij het monument op het kerkhof van de Dorpskerk.

19.45 uur Aanvang van het luiden van de klok van de gemeentetoren. Verzamelen bij het herdenkingsmonument aan de Koningin Julianalaan. Na de beëindiging van het klokluiden houdt burgemeester Jeroen Staatsen een toespraak. Als inleiding van de twee minuten stilte wordt `The Last Post' gespeeld door muziekvereniging Laurentius.

20.00 uur Twee minuten stilte.

Het einde van de twee minuten stilte wordt ingezet met het spelen en zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Hierna volgt de kranslegging. De kranslegging vindt plaats door vertegenwoordigers van overheid, verzet, nabestaanden en afgevaardigden van andere instellingen die zich van tevoren aangemeld hebben. Nadat de overheidsvertegenwoordigers en genodigden bloemen en kransen hebben gelegd, krijgt vervolgens het aanwezige publiek gelegenheid hiervoor.
* 27 april 2009