Gemeente Rotterdam

Op 4 mei herdenkt Rotterdam burgers en militairen.

Die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogsituaties en bij vredesoperaties.

Het programma
Burgemeester Aboutaleb is om 11.00 uur aanwezig bij de herdenking ter ere van de omgekomen opvarenden van de Nederlandse Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plechtigheid begint bij het nationaal monument voor de koopvaardij 'de Boeg' aan de Boompjes, nabij de Leuvebrug. De burgemeester legt daar namens het Gemeentebestuur een krans. De koopvaardijpredikanten de heer F. Maas en mevrouw H.M. Perfors staan kort stil bij de omgekomen opvarenden en het Rotte's Mannenkoor zorgt tijdens de herdenking voor een passende muzikale omlijsting.

De herdenking op de Algemene Begraafplaats Crooswijk begint om 14.00 uur met zang van het Christelijk Mannenkoor 'Prins Alexander' en muziek door het Koperkwintet van het Korps Mariniers. Na een Stille Tocht langs verschillende monumenten op de begraafplaats legt burgemeester Aboutaleb om 14.30 uur een krans.

Om 17.45 uur legt burgemeester Aboutaleb een krans bij het Verzetsmonument aan het Kruisplein/Westersingel. Hier wordt om 17.55 uur een minuut stilte gehouden.

De herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk begint om 18.45 uur. Tijdens de dienst spreekt burgemeester Aboutaleb een woord van herdenking. Hein van der Loo draagt een gedicht voor. Sabine Timmer, voorzitter van Jongerencomite i.o. houdt een korte toespraak. Het Rotterdam Ensemble verzorgt de muzikale omlijsting.

Om 19.20 uur begint de Stille Tocht via Oppert, Meent en Rodezand naar het Stadhuisplein.
Bij het monument Joodse Stadsgenoten in de Stadhuistuin legt burgemeester Aboutaleb rond 19.40 uur een krans.

De herdenking bij het monument voor alle Gevallenen op het Stadhuisplein begint om 19.55 uur. De muziek is van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee onder leiding van Kapitein Janssen. Burgemeester Aboutaleb legt hier een krans. De twee minuten stilte om 20.00 uur worden gevolgd door het eerste couplet van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende organisaties en autoriteiten kransen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Kijk voor de herdenkingen in Rotterdam op www.rotterdam.nl

Bron: Bestuursdienst, 27-04-2009