Gemeente Purmerend

Dodenherdenking 2009

27 april 2009

Maandag 4 mei is de jaarlijkse Nationale Herdenking. In Purmerend vindt 's ochtends om 10.00 uur een herdenking plaats en 's avonds om 19.10 uur een Stille Tocht.
Aansluitend is om 20.00 uur op de Kaasmarkt twee minuten stilte voor de gevallenen.

Om 10.00 uur is de dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats aan de Purmerweg.
Burgemeester Fons Hertog legt namens het gemeentebestuur een krans bij het ereveld van de Purmerendse gevallenen.

Van 18.30 uur tot 19.00 uur organiseert de Raad van Kerken een gebedsdienst in de Lutherse kerk aan de Hoogstraat. Dit jaar is het thema: Dat nooit meer! Voorganger is ds. Hans Reedijk. Om 19.10 uur vertrekt de Stille Tocht, onder leiding van de burgemeester, vanaf de Kaasmarkt naar het herdenkingsmonument aan de Jaagweg. Na het leggen van kransen en bloemen keert de stoet weer terug naar de Kaasmarkt. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden en vervolgens 'The Last Post' geblazen.

Aansluitend is in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt (om ongeveer 20.15 uur) een gratis herdenkingsconcert. Het muzikale programma wordt verzorgd door een aantal koren. Onder leiding van Jan Maarten Koeman zingen twee koren van Muziekschool Waterland, Classic Frogs en De Kickers, samen met het koor van de Kodály school uit Kecskemét, Hongarije. Ze worden versterkt door leden van het Waterlands Kamerkoor.
De koren brengen onder andere 'Tribute to Anne Frank' van Howard Goodall en 'Zlata's Diary' van Anthony Powers ten gehore.

Het filmhuis vertoont na de Stille Tocht gratis de film 'Un Secret' van regisseur Claude Miller, aanvang 20.30 uur. De film duurt ruim anderhalf uur en is geschikt vanaf 12 jaar.
Reserveren is noodzakelijk, dat kan op: www.filmhuispurmerend.nl.