Gemeente Doetinchem

29 april 2009

Outdoor Fitness-locatie voor senioren in Doetinchem

Vanaf 4 mei a.s. worden aan de Eduard Schilderinkstraat in Doetinchem, nabij scholencomplex Overstegen, Outdoor Fitness-toestellen geplaatst voor senioren. De gemeente Doetinchem en de Gelderse Sport Federatie (GSF) laten op deze manier zien dat ook senioren gebruik kunnen maken van een fitness-toestel; en dan niet in een sportschool, maar buiten in de frisse lucht. Met dit initiatief willen de gemeente Doetinchem en de Gelderse Sport Federatie senioren stimuleren te (blijven) bewegen.

Vanaf maandag 4 mei a.s. worden diverse Outdoor Fitness-toestellen geplaatst door de firma Kompan. De zeven toestellen, waaronder een cross trainer en een power bike, zijn bedoeld voor alle senioren in de gemeente Doetinchem. Op de toestellen kunnen senioren verschillende oefeningen uitvoeren. De Outdoor Fitness-locatie in Doetinchem wordt officieel geopend op donderdag 14 mei om 10.30 uur. NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra verricht deze ochtend de openingshandeling.

Positief voor gezondheid
De Outdoor Fitness-locatie is speciaal ontworpen voor senioren en draagt bij aan verbetering van de conditie, lenigheid en stabiliteit bij het bewegen. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van senioren en kan de geheugenactiviteiten verbeteren. De doelstelling van het openlucht fitnessterrein is om senioren te stimuleren weer te gaan bewegen of in beweging te blijven. Het met elkaar bewegen is zeker ook goed voor de sociale contacten.

Nieuwe ontwikkeling
Fitness voor ouderen in de open lucht, is in de Nederlandse sportwereld relatief nieuw. In Spanje horen dergelijke toestellen echter al tot het dagelijkse leven van senioren. In 2005 werd daar al de eerste beweegplek voor ouderen geopend. Op dit moment bestaan er al meer dan 100 Spaanse Beweegtuinen.