Provincie Utrecht

Wegwerkzaamheden N229-A12, gemeente Bunnik

29-4-2009 -

Vanaf mei t/m juli 2009:

In samenwerking met Rijkswaterstaat voert de provincie Utrecht vanaf maandag 4 mei 2009 wegwerkzaamheden uit op de N229 ter hoogte van de aansluiting met de A12, gemeente Bunnik*. De werkzaamheden duren tot en met juli 2009.

Met een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen kan het verkeer gewoon doorgang vinden waabij enige vertraging niet is uitgesloten. In de tweede helft van juni moet de weg gedurende twee nachten worden afgesloten. Het verkeer zal dan worden omgeleid.

Werkzaamheden
De werkzaamheden tussen 4 mei en eind juli betreffen:
* Het aanbrengen van een nieuwe rijstrookindeling
* Het aanbrengen van nieuwe, dynamische wegverlichting
* Het vervangen en uitbreiden van de bestaande bebording

Nieuwe rijstrookindeling voor betere doorstroming In maart 2007 is op de zuidelijke aansluiting de regeling voor de verkeerslichten al aangepast. Hierdoor is de doorstroming iets al iets verbeterd. Om de doorstroming en de verkeersveiligheid op zowel de zuidelijke afrit van de A12 als de totale aansluiting nog verder te verbeteren, gaan we de bestaande middelste strook op de zuidelijke aansluiting veranderen in een spitswisselstrook. In de ochtendspits is deze extra strook voor het verkeer richting Bunnik, in de avondspits voor het verkeer richting Odijk. Aan de noordzijde op de Baan van Fectio komt een extra rijstrook voor het rechtdoorgaande verkeer. Hierdoor ontstaat er meer capaciteit, terwijl het busverkeer hiervan geen hinder ondervindt.

Nieuwe dynamische wegverlichting
Vanaf 4 mei wordt de bestaande wegverlichting verwijderd en nieuwe verlichting geplaatst tussen de parallelweg en de huidige busbaan, van de aansluiting met de A12 tot kruispunt Burgweg. De nieuwe verlichting is dynamisch en dimbaar. De provincie kan de hoeveelheid licht op afstand regelen. Bij veel verkeer of slechte weersomstandigheden zal de verlichting maximaal branden. Bij normale omstandigheden is er minder licht nodig om de verkeersveiligheid te waarborgen. Op deze manier besparen we niet alleen kosten maar verminderen we ook de CO2-uitstoot.

Vervangen en uitbreiden bebording
Vanaf 18 mei verwijderen we de bestaande ANWB-masten en vervangen deze door nieuwe portalen. Ook komen er nieuwe portalen met de gewijzigde rijstrookindeling.

Twee nachtafsluitingen en omleidingen in juni
In de tweede helft van juni wordt de zuidelijke afrit van de A12 gedurende één nacht afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluiting is nodig om nieuwe portalen te kunnen aanbrengen.
Het verkeer op de A12 met bestemming Bunnik wordt dan met borden doorgestuurd naar de volgende afrit Driebergen/Zeist, en vandaar weer terug geleid richting Bunnik.
Gedurende een andere nacht in de tweede helft van juni gaan we asfalteren op de Baan van Fectio. Het verkeer wordt met borden ter plaatse omgeleid via Kosterijland en Schoudermantel. De data van het nachtwerk wordt begin juni bekend gemaakt.

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de wegwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de provincie Utrecht:
T (030) 258 38 88 (infonummer wegwerkzaamheden provincie Utrecht) E wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl


*) De wegaanpassingen die bij de aansluiting worden uitgevoerd, hebben tot doel de doorstroming van het verkeer bij de aansluiting te verbeteren. Deze wegaanpassingen maken deel uit van het plan `Reconstructie N229 tussen Bunnik en Cothen'. Dit plan bevat een aantal wegenprojecten die in samenhang worden uitgevoerd met als doel een aantal knelpunten op het traject op te lossen. Deze knelpunten betreffen de doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer, de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de kwaliteit van de leefomgeving.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 3319