Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg zit 17e sessie van Commissie voor Duurzame Ontwikkeling voor

Persbericht | 29-04-2009

Van maandag 4 tot en met vrijdag 15 mei vindt de 17e sessie van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties plaats in New York. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is voorzitter van deze conferentie. Zij is tijdens de 16e sessie van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling in mei 2008 unaniem gekozen.

De Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (Commission on Sustainable Development of CSD) is hét internationale orgaan voor duurzame ontwikkeling. Het beheer en gebruik van natuurlijke hulpbronnen komen er nadrukkelijk aan de orde. Dat levert waardevolle bouwstenen voor de ontwikkeling van het Nederlandse beleid. Nederland heeft een goed profiel opgebouwd in het kader van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling door actieve betrokkenheid en onderhandelingsgezindheid in voorgaande sessies. Nederland heeft onder meer bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de CSD-agenda op thema's als landgebruik, landbouw en biodiversiteit en aan internationale discussies rondom duurzame landbouw, rurale ontwikkeling en land.

De vergadering van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling vindt ieder jaar plaats op basis van een tweejaarlijkse cyclus van onderwerpen. Voor de 16e en 17e sessie in 2008 en 2009 staan de volgende onderwerpen op de agenda: landbouw (waaronder de voedselcrisis), rurale ontwikkeling, land, watergebruik, droogte/verwoestijning en Afrika.

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt op donderdag 14 mei een toespraak. De Prins is ook gespreksleider van een ministeriele rondetafelbijeenkomst over watermanagement, waarvan hij een samenvatting presenteert op vrijdag 15 mei.

Verwante informatie


* Commissie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties