Krijgsmacht aanwezig bij herdenkingen

Het ministerie van Defensie levert maandag 4 mei op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland een bijdrage aan de Nationale Herdenking. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten waar de krijgsmacht bij betrokken is.

4 mei Nationale Herdenking op de Dam
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop neemt met een delegatie van het kabinet deel aan de Nationale herdenking op de Dam, waar de militaire autoriteiten namens de Nederlandse strijdkrachten een krans zullen leggen.

4 mei Herdenking op vliegbasis Soesterberg
Op vliegbasis Soesterberg worden alle militairen herdacht die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen in de strijd. Ook worden oorlogsslachtoffers uit het dorp Soesterberg herdacht. Staatssecretaris Jack de Vries en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal vlieger Jac Jansen zijn aanwezig op vliegbasis Soesterberg. Naast de traditionele kranslegging vliegen vier F-16 jachtvliegtuigen een zogenoemde 'Missing Man'-formatie (een formatie van F-16's waarbij één van de F-16's de formatie verlaat als symbool voor de gevallenen).

4 mei Herdenking Grebbeberg
De krijgsmacht herdenkt in aanwezigheid van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven op het Militair Ereveld 'Grebbeberg' alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen in de strijd. Namens de Koninklijke Landmacht treedt Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek, op als gastheer bij deze herdenking. De plechtigheid wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Rhenen, de regionale politie en de Koninklijke Marechaussee. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf.

4 mei Overige herdenkingen
Militairen van de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers zijn aanwezig bij verschillende herdenkingen in Amsterdam, Den Helder, Rotterdam en Willemstad in Curaçao.

De Koninklijke Landmacht en de Korps Nationale Reserve zijn bij meer dan 70 herdenkingen vertegenwoordigd, waaronder Rotterdam, Leiden, Utrecht, Westerbork, Harderwijk, Ermelo en Middelburg.

Militairen van de Koninklijke Luchtmacht zijn aanwezig bij 18 herdenkingen verspreid over heel Nederland en verzorgen herdenkingsvluchten boven monumenten in Veghel (F-16's) en Oegstgeest (B-25).

De marechausseevertegenwoordigers zijn aanwezig bij herdenkingen in Amsterdam, Soesterberg, Grebbeberg en Den Haag.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed