Gemeente Bernheze


Programma Nationale Herdenking 4 mei 2009

4en5mei.gif

Op maandagavond 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gekozen voor `Vrijheid en identiteit' als jaarthema voor 2009. In de Tweede Wereldoorlog is gebleken hoe gedachten over identiteit de vrijheid kunnen aantasten. En nog steeds worden wereldwijd oorlogen uitgevochten waarbij identiteit wordt misbruikt om mensen tegen elkaar op te zetten. Een thema dus van toen en nu. En een thema om over na te denken. Over hoe we in vrijheid met elkaar kunnen leven. Hier en op andere plekken in de wereld. Want vrijheid maak je samen, door rekening te houden met elkaar. Nu en in de toekomst.

In Bernheze worden drie herdenkingsdiensten gehouden met aansluitend een kranslegging.

In Heesch vindt de herdenking plaats in de Petrus-Emmauskerk om 18.30 uur, in Heeswijk-Dinther in de St. Willibrorduskerk om 19.00 uur en in Nistelrode in de parochiekerk St. Lambertus om 19.00 uur.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor maandag 4 mei aanstaande richtlijnen opgesteld.

Het gemeentebestuur van Bernheze neemt de volgende richtlijnen graag over:

. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we alle burgers en militairen die wereldwijd sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties;


· De Nationale Herdenking is niet alleen stilstaan bij hen die het hoogste offer brachten in de tijd die achter ons ligt. Het is ook een bezinning op heden en toekomst. Daarnaast doen de herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei een appèl op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid in de huidige samenleving. Denk hierbij aan onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid;


· Alle openbare gebouwen hangen van 18.00 tot 21.10 uur de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok. Om 21.10 uur, bij zonsondergang, worden de vlaggen binnengehaald.


· Van 20.00 tot 20.02 uur wordt op de diverse herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving twee minuten volkomen stilte in acht genomen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en in het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie. Er wordt verzocht muziek en activiteiten te staken tussen 19.30 en 20.15 uur.

Aan de inwoners van Bernheze wordt gevraagd deze stilte overal en algemeen in acht te nemen.

Conform de Winkeltijdenwet is het niet toegestaan dat winkels na 19.00 uur open zijn;

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35