Gemeente Lingewaard


Geachte inwoners,

Koninginnedag 2009 zal de geschiedenis in gaan als de dag van het drama van Apeldoorn. Een dag die zo mooi begon, een Oranjezon en overal prachtige Oranjeactiviteiten, tot dat fatale moment tegen 12 uur. Rond half één werd ik door onze unitchef van politie op de hoogte gesteld van het feit dat de zwarte Suzuki Swift op naam stond van een inwoner van Huissen en dat er die middag een politie onderzoek ter plaatse zou worden ingesteld. Een mededeling die, zo realiseerde ik mij direct erna, gegeven de impact van het gebeuren in Apeldoorn ook grote gevolgen voor onze gemeente en in het bijzonder voor Huissen zou krijgen.

Immers in de gezellige drukte van Koninginnedag in Huissen was daar plotseling het politie onderzoek aan de Burchtgracht, waar de verdachte woonde. Te midden van het vele publiek moesten plotseling maatregelen genomen worden teneinde het politie onderzoek alle mogelijke medewerking te verlenen. In de loop van de middag werd het onderzoek van ons eigen politiekorpsovergenomen door de nationale recherche, een onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten. In goede samenwerking met alle betrokkenen is het onderzoek uitgevoerd, hetgeen ter plekke tot rond 23.00 uur geduurd heeft.

Teneinde het onderzoeksteam zoveel mogelijk te faciliteren heb ik gemeend om 16.30 een noodverordening uit te moeten vaardigen, waardoor het gebied rond de woning van de verdachte `verboden gebied` werd voor iedereen die niet direct bij het onderzoek betrokken was en toegang alleen mogelijk was met toestemming van ondergetekende. Deze maatregel moest genomen worden tegen een kleine groep wat erg nieuwsgierige mensen, maar vooral met het oog op de massaal toegestroomde persvertegenwoordigers. De noodverordening is om middernacht ingetrokken.

Een ander facet waar ik graag enig uitleg over wil geven is hoe gehandeld is t.a.v. de Koninginnedagfestiviteiten. In overleg met de landelijke beleidsstaf en de politie is afgesproken om het hardloopfestijn wel doorgang te laten vinden en verder naar bevind van zaken te handelen. Met de organisatoren van evenementen op het Raadhuisplein en bij diverse horecagelegenheden heb ik zelf overleg gevoerd over het moment van afbreken van festiviteiten en we hebben dat op 17.00 uur bepaald. Natuurlijk was het denkbaar geweest en is overwogen om eerder alles af te blazen, echter dat zou geleid hebben tot een nog grotere toeloop van publiek in het centrum van Huissen. Ik wil mijn erkentelijkheid en dank uitspreken aan alle organisatoren van evenementen in Lingewaard en in het bijzonder in Huissen, evenals aan de vertegenwoordigers van de horeca, die zonder morren hebben meegewerkt aan de versobering van de viering van Koninginnedag 2009, uit respect voor de slachtoffers van het drama in Apeldoorn.

Met de bewoners van en rondom het appartementencomplex waar de verdachte heeft gewoond hebben we vrijdag 1 mei een goede(eerste) bijeenkomst gehad. Waar mogelijk willen we mensen helpen om zo snel mogelijk weer de draad van het gewone leven op te kunnen pakken. Naar deze groep bewoners wil ik mijn grote waardering uitspreken voor hun opstelling en betrokkenheid rond de gebeurtenissen.

Die waardering geldt ook de opstelling en het begrip van de bevolking van Lingewaard en Huissen in het bijzonder, hoe men gereageerd heeft op de maatregelen die genomen moesten worden in Huissen, dan wel rond de festiviteiten van Koninginnedag. Ik wil het personeel van café Het Moment en van Restaurant Da Claudio bedanken voor de opvang en verzorging van politie-, justitiemede-werkers en andere hulpverleners.

Lingewaard en in het bijzonder Huissen zijn enkele dagen ongewild `middelpunt van het nieuws` geweest, door een aanleiding die ons allen heeft geraakt en die veel slachtoffers heeft geëist. Naast de 7 dodelijke slachtoffers, zijn er veel direct en indirect gewonden. Veel mensen zullen de beelden van het drama niet snel kunnen vergeten.

Naar allen die direct getroffen zijn en dierbaren hebben verloren wil ik, namens het gemeentebestuur van Lingewaard, onze oprechte deelneming uitspreken en hoop ik dat mensen troost en kracht kunnen putten uit het grote medeleven. Dat geldt voor ons in het bijzonder ook voor de familie en nabestaanden van de inwoner van Lingewaard, die ten gevolge van zijn vreselijke daad ook is omgekomen. Zijn ouders, familie en andere verwanten wensen wij oprecht veel sterkte.

Hoe diep de wonden, de verbijstering en het ongeloof ook zijn, toch hoop ik dat Koninginnedag in de toekomst, ondanks dit drama toch weer onze nationale feestdag zal zijn, een dag van eenheid van de hele Nederlandse samenleving. Dat mag niet verdwijnen door dit `drama van Apeldoorn in 2009`.

Het leek mij goed u allen middels dit schrijven op de hoogte te stellen van de gebeurtenissen en wijze van handelen van afgelopen donderdag en vrijdag.

Met vriendelijke groeten,

Harry de Vries, burgemeester