SVB: "Revolutie in overheidsdienstverlening"

04/05/2009 09:01

Sociale Verzekeringsbank

SVB presenteert jaarverslag 2008

"Revolutie in overheidsdienstverlening"

Amstelveen, 4 mei 2009 - Bij de presentatie van het jaarverslag breekt Erry Stoové, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lans voor verbetering van de overheidsdienstverlening. Overheidsorganisaties zijn volgens Stoové gezamenlijk verantwoordelijk voor het oplossen van problemen waar burgers mee komen omdat de wet- en regelgeving steeds ingewikkelder wordt. "Verregaande samenwerking tussen overheden is daarom nodig. Het zou mogelijk moeten zijn dat overheden de gegevens van elkaars klanten kunnen aanpassen bij duidelijke fouten."

Door de alsmaar toenemende complexiteit van wet- en regelgeving zijn uitvoeringsorganisaties - zoals de SVB - meer dan ooit afhankelijk van elkaar. Onzorgvuldige dienstverlening van de ene uitvoerder kan leiden tot onjuiste beslissingen bij andere organisaties. Voor burgers is het ongelofelijk lastig om eenmaal gemaakte fouten in de gehele keten hersteld te krijgen, constateert Erry Stoové bij de presentatie van het jaarverslag van de SVB over 2008.

Samenwerking is de sleutel

"Om de dienstverlening te verbeteren, is verregaande samenwerking nodig tussen uitvoeringsorganisaties. Dat betekent een revolutie in de overheidsdienstverlening. We moeten niet alleen gegevens uitwisselen om fraude te voorkomen, maar bij evidente fouten ook elkaars gegevens kunnen aanpassen om de dienstverlening te verbeteren. Het is niet klantvriendelijk om een klant door te verwijzen wanneer je verantwoordelijkheid als organisatie eindigt", aldus Stoové. Hetzelfde geldt voor de vragen die mensen stellen. Als een kinderbijslagklant van de SVB een vraag aan de SVB stelt die te maken heeft met studiefinanciering, wil Stoové ook die kwestie door de SVB-medewerker laten afhandelen.

Samenwerking in 2008

In het jaarverslag 2008 vertellen samenwerkingspartners hoe zij afgelopen jaar met de SVB hebben samengewerkt. Bijvoorbeeld: Hans Spigt, wethouder in Dordrecht ziet 'alleen maar voordelen' in het samen optrekken van gemeente en SVB bij de WWB 65+. Ook aan het woord komen Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt over de succesvolle uitvoering van de schoolboekenregeling en hoofddirecteur IND, Peter Veld, over de geslaagde twinning.

Integrale serviceteams

Het verbeteren van de dienstverlening heeft bij de SVB topprioriteit. Daarom heeft de SVB in 2008 haar interne organisatie verder aangepast. Voorheen behandelden SVB-medewerkers bijvoorbeeld alleen AOW-gerechtigden of kinderbijslagklanten of klanten in het kader van de Algemene nabestaandenwet. Nu behandelen zij alle regelingen voor een vaste klantengroep. Ook heeft de SVB in 2008 de centrale klachtenafhandeling afgeschaft. Klachten kunnen beter direct worden behandeld door de SVB-medewerker die de zaken voor deze klant behartigt. De werkwijze valt in de smaak bij de 5 miljoen klanten van de SVB. Circa 90% van de klanten is tevreden en er kwamen in 2008 slechts 732 klachten binnen waarvan 435 gegrond zijn verklaard.

Feiten en cijfers jaarverslag 2008

De totale uitkeringslasten van de SVB bedragen jaarlijks gemiddeld 5,5% van het bruto binnenlands product. Door de krimp van de economie verwacht de SVB dat dit percentage in 2009 zal stijgen. In 2008 keerde de SVB 32,3 miljard euro uit, tegen 30,8 miljard in 2007 en 29,5 miljard euro in 2006. De toename zit met name in de stijgende AOW-lasten, maar ook in nieuwe regelingen die de SVB uitvoert. Tegenover elke euro 1000 die de SVB uitkeert, staan euro 6,90 aan kosten. Voor de AOW is dit euro 4,40. Het aantal klanten van de SVB bedraagt in 2008 ruim 5 miljoen. De rechtmatigheid van de wettelijke taken bedroeg 99,9%.

Over de Sociale Verzekeringsbank

De SVB zorgt voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de kinderbijslag, de nabestaandenuitkering Anw en andere regelingen. Dat doet zij voor ruim 5 miljoen klanten in Nederland en in het buitenland. De SVB is de oudste uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid in Nederland.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.svb.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,