Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.00 uur

Utrecht, 04-05-2009

Gestolen en weer terug

IJSSELSTEIN Een scooter werd in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 mei gestolen. Enkele uren later was hij weer terecht. De politie hield drie verdachten aan.

Een 18-jarige jongeman uit Nieuwegein ging op zaterdagavond rond 23.00 uur met een groepje stappen in IJsselstein. Hij parkeerde zijn scooter op het Vingerhoekhof. Het groepje ging naar een horecagelegenheid aan de Voorstraat en zij gaven hun jassen af bij de garderobe.

Rond 03.30 uur wilde de Nieuwegeiner zijn jas ophalen bij de garderobe, maar daar bleek dat zijn jas met daarin zijn scootersleutels was gestolen. Hij ging naar het Vingerhoekhof en zag dat zijn scooter was verdwenen. Hij sprak passerende agenten aan en vertelde het verhaal. Zij zegden hem toe in de omgeving naar de scooter uit te kijken en verzochten hem aangifte op het politiebureau te doen.

Een vriend van de Nieuwegeiner vertelde dat hij door iemand was benaderd en dat hij de scooter voor 100 euro terug kon kopen. De Nieuwegeiner weigerde dat. Vervolgens kreeg hij te horen dat zijn jas bij de garderobe terecht zou zijn. Hij haalde de jas op, maar zijn spullen en scootersleutels bleken te zijn verdwenen. Enkele van de vrienden spraken passerende agenten aan. Door meerdere politiemensen werd het centrum afgezet, zodat de verdachten er niet met de scooter vandoor konden gaan. Agenten hielden drie verdachten, jongens van 17 en 18 jaar uit IJsselstein en een jongeman van 20 jaar uit Nieuwegein, op de Benschopperstraat aan en namen de scooter in beslag. De politie stelt een onderzoek naar de precieze rol van de verdachten in.

Lege hennepkwekerij

HOUTEN Agenten troffen op zondagochtend 3 mei een verlaten hennepkwekerij aan.

Rond 07.30 uur zagen agenten op de Duwboot de buitendeur van een pand openstaan. Zij zagen dat de deur was opengebroken en gingen binnen poolshoogte nemen. In het pand bleek niemand aanwezig te zijn. Wel troffen de agenten meerdere ruimten met totaal honderden plantenpotten aan, waar alleen nog de resten van hennepplanten in stonden. Alle potten en kweekapparatuur werden in beslag genomen. De stroom voor de kwekerij bleek illegaal te worden afgetapt. Gezien de aangetroffen sporen vermoedt de politie dat de hennep is gestolen voordat de kweker die zelf kon oogsten. De politie stelt een onderzoek in.

Gewelddadige passagier

NIEUWEGEIN Een trampassagier werd op zondag 3 mei agressief toen hij op zwartrijden werd betrapt.

Rond 08.50 uur kreeg de politie de melding dat tramcontroleurs in de tram vanuit Utrecht een gewelddadige passagier hadden aangehouden. Zij zouden nu stilstaan op de tramhalte Batau-noord. Agenten gingen met spoed ter plaatse en troffen daar drie controleurs die de nodige moeite hadden de verdachte onder controle te houden. De agenten boeiden de nog steeds agressieve verdachte, een 28-jarige man uit Utrecht.

De controleurs verklaarden dat de verdachte bij de kaartcontrole geen kaartje had, hij wilde/kon zich niet legitimeren en weigerde de boete te betalen. Vervolgens verzette hij zich, waarbij hij op een gegeven moment ruggelings tegen het raam ging staan en daar zo hard tegen aan drukte, dat het raam uit zijn sponningen werd gedrukt en uit de tram vloog. De controleurs moesten hem beetpakken, om te voorkomen dat hij naar buiten viel. De tram reed op dat moment zon 60 km/u.

De agenten brachten de verdachte over naar het politiebureau. De controleurs deden aangifte tegen de verdachte. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.