Gemeente Soest

.

College van Soest wil een parkeerfonds instellen

04 mei

De instelling van een parkeerfonds biedt in de toekomst kansen om in complexe situaties toch een oplossing te bereiken voor het groeiende parkeerprobleem in Soest.

Dit is het voorstel dat het college aan de raad gaat doen.

Door de toename in het aantal auto's is er in Soest steeds minder ruimte beschikbaar om te parkeren. Hierdoor kan bij nieuwbouw of verbouwing, uitbreiding of wijziging van gebruiksfunctie van een gebouw niet meer aan de parkeernorm worden voldaan.

Vaak biedt de openbare ruimte wel de mogelijkheid om een extra parkeervoorziening aan te leggen.

Op dit moment komen de kosten van deze voorziening voor rekening van de gemeente, terwijl de voordelen vooral ten goede komen van de aanvragende partij.

Het college van burgemeester en wethouders is nu van mening dat een aanvrager die niet kan voldoen aan de parkeernorm op eigen terrein, ook een financiële bijdrage zou moeten leveren aan deze extra parkeervoorzieningen in de openbare ruimte.

Dit wil zij realiseren door een parkeerfonds in te stellen. Op die manier betaalt de aanvrager van de bouwvergunning en wordt er een oplossing geboden voor het parkeerprobleem in Soest. Het college ziet bovendien zo een kans om toekomstige ontwikkelingen doorgang te laten vinden.

Een adviesbureau gaat nu kijken naar de mogelijkheden van het instellen van een parkeerfonds in Soest. Wanneer het parkeerfonds in Soest wordt ingesteld en wat de financiële bijdrage gaat worden, is op dit moment niet bekend.