Alzheimer Nederland



- PERSBERICHT -

Jeffrey Meijer ambassadeur Alzheimer Nederland
- `Mensen met dementie moet je niet afschrijven' -

Bunnik, 1 mei 2009 - Jeffrey Meijer is sinds kort ambassadeur van Alzheimer Nederland. Jeffrey Meijer (25) is in het dagelijks leven professioneel golfer. Zijn opa lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Jeffrey maakt dan ook dagelijks van dichtbij mee wat de impact van dementie is. Door ambassadeur te worden van Alzheimer Nederland wil Jeffrey de ziekte bespreekbaar maken en het werk van Alzheimer Nederland steunen.

Belang openheid over dementie
Veel mensen denken dat mensen met dementie niets meer kunnen en totaal afhankelijk in een verpleeghuis liggen. Dit beeld is onjuist. Mensen met dementie kunnen ­ zeker met een goede begeleiding ­ nog jaren een goed leven leiden. Desondanks is de impact van de ziekte enorm en dat maakt Jeffrey dagelijks van dichtbij mee. "Mijn opa kan na een operatie niet meer thuis wonen en dat is zowel voor hem als voor mijn oma heel moeilijk. En ook voor hun kinderen en kleinkinderen is het een grote klap dat zo'n vitale man als mijn opa ineens veel hulp en begeleiding nodig heeft. Maar mensen met dementie kunnen nog een boel zelf, je moet ze zeker niet afschrijven".

Jeffrey is sinds 2 jaar professioneel golfer en speelde al langer met de gedachte zich in te zetten voor een goed doel, maar vond wel dat hij daar helemaal achter moest kunnen staan. Nu hij de ziekte van zijn opa meemaakt, viel de keuze al snel op Alzheimer Nederland. "Het is zo belangrijk dat er goede zorg is voor mensen met dementie en zeker ook voor hun naasten. Alzheimer Nederland zet zich in voor meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie, maar doet ook veel aan voorlichting en ondersteuning van mensen met dementie en hun omgeving. Door mijn werk kom ik natuurlijk veel mensen tegen en ik hoop zo een bijdrage te leveren aan meer openheid over dementie en de naamsbekendheid van Alzheimer Nederland. "

Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland: "We zijn enorm blij dat Jeffrey zich geheel belangeloos voor Alzheimer Nederland wil inzetten. Jeffrey kan voor ons een brug slaan tussen oudere en jongere mensen die met dementie te maken hebben. Zo kunnen we meer mensen bereiken en meer donateurs werven om ons werk mogelijk te maken."





DEMENTIE: FEITEN EN CIJFERS
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 230.000 mensen met dementie, waarvan 12.000 jonge mensen met dementie. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.

Dementie is een ongeneeslijke ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.

OVER ALZHEIMER NEDERLAND
In 2009 bestaat Alzheimer Nederland 25 jaar. Alzheimer Nederland is de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Wij doen dit door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en meer dan 160 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is voor haar werk afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.


Noot voor de redactie -