Platform Biologica


Nieuw funest onderzoek voor GMO: geen hogere opbrengst
4 mei 2009

Ondanks twintig jaar onderzoek en dertien jaar commercialisering zijn de biotechbedrijven er met de genetische modificatie van gewassen niet of nauwelijks in geslaagd om de opbrengsten in de Verenigde Staten te verhogen. Dat stelt de Amerikaanse Vereniging van Bezorgde Wetenschappers (UCS) in een nieuw rapport dat de onderzoeksresultaten van meer dan twintig studies over maïs en sojabonen bundelt.

Al jaren trompettert de biotechnologische industrie dat het de wereld zal voeden, met de belofte van hogere opbrengsten, maar het is een loze belofte gebleken, aldus het UCS. "Na meer dan 3.000 veldproeven worden nog altijd maar twee gemodificeerde genen op grote schaal ingezet, en ze zijn er niet eens in geslaagd om de gewasopbrengsten te verhogen", oordeelt Margaret Mellon, directeur van het voedsel- en milieuprogramma van de UCS. "Die vaststelling wekt weinig vertrouwen over het toekomstpotentieel van deze technologie". Het rapport is in maart jl uitgebracht en is hier te lezen.

Verbetering vooral door conventionele innovatie Op basis van de gebundelde onderzoeken conludeert het UCS raport dat herbicide-tolerante sojabonen en mais de opbrengsten niet hebben verhoogd. Insect-resistente mais kende slechts een marginale stijging. De productiestijging voor beide gewassen in de laatste 13 jaar blijkt voornamelijk te danken aan traditionele veredeling en andere verbeteringen in de bedrijfsvoering.

Gentechvrije zones
De biologische landbouw is gentechvrij. Biologica zet zich in voor het behoud van gentechvrije voeding en een gentechvrije voedselketen. De keuzevrijheid van de consument komt anders in gevaar. Biologica moedigt bedrijven en instellingen daarom aan zich uit te roepen tot gentechvrije zone. Ook gemeentes, provincies en regio's kunnen zich uitroepen tot gentechvrije zone, ofschoon de wettelijke status hiervan onduidelijk is. In bv Italie heeft 80% van alle gemeentes zich gentechvrij verklaard.