Nederlandse Hartstichting

Herkenning hartstilstand vergroot overlevingskansen

Nieuwe route voor cholesterol uitscheiding Herkenning hartstilstand vergroot overlevingskansen 4-5-2009

Vooral herkenning abnormale of afwezige ademhaling van levensbelang
Den Haag, 4 mei 2009 - De herkenning van een hartstilstand door omstanders en de ambulancemeldkamer vergroot de kansen op overleving van een hartstilstand. Vooral als de meldkamercentralist weet dat het slachtoffer niet normaal of niet ademhaalt, herkent hij de hartstilstand beter en heeft het slachtoffer meer kans in leven te blijven. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) dat gesteund is door de Nederlandse Hartstichting. De resultaten verschenen reeds in het gezaghebbende tijdschrift Circulation. De onderzoeksresultaten tonen aan hoe belangrijk het is dat mensen een reanimatiecursus volgen.

De AMC-onderzoekers hebben bijna 15.000 telefoontjes naar de meldkamer van de ambulance geanalyseerd. Het ging om totaal 285 hartstilstanden. Bij 82 patiënten werd de hartstilstand niet herkend en stuurde de meldkamercentralist er één ambulance op uit. Bij 203 patiënten werd de hartstilstand wel herkend en werden er 2 ambulances uitgezonden. Dit vergroot de kans dat een ambulance sneller ter plekke is. De onderzoeksresultaten laten zien dat de ambulances sneller bij het slachtoffer waren als de meldkamercentralist een hartstilstand vermoedde (namelijk 8½ minuut na het bellen versus 10 minuten als de hartstilstand niet werd herkend). Bij herkende hartstilstanden bleek 14% van de patiënten na 3 maanden nog in leven. Bij niet herkende hartstilstanden overleefde slechts 5% van de slachtoffers.

Na een hartstilstand ademt een slachtoffer niet normaal of niet. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het herkennen van een hartstilstand staat of valt bij informatie over de ademhaling van het slachtoffer. Het is dus van levensbelang dat de meldkamercentralist naar de ademhaling informeert en dat de beller daar goede informatie over verstrekt. Het is dan ook van levensbelang dat omstanders de signalen van een hartstilstand herkennen. Dr. Ruud Koster (AMC), leider van het onderzoek: "Onze onderzoeksresultaten onderstrepen hoe belangrijk het is dat alle Nederlanders een reanimatiecursus volgen en ook de tekenen van een hartstilstand snel leren te herkennen. Als een omstander goede kennis heeft van het herkennen van een hartstilstand helpt dat om de centralist snel en helder duidelijk te maken dat het om een hartstilstand gaat. Kennis van het herkennen van een hartstilstand en kennis van het handelen bij een hartstilstand leert men in een reanimatiecursus".