KPMG

Bedrijven voeren onvoldoende controles uit op betrouwbaarheid IT-functie

04|05|09 -Ondernemingen voeren onvoldoende controles uit op de betrouwbaarheid van de IT-functie. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder 300 bedrijven.

Veel bedrijven zijn hierdoor kwetsbaar en onvoldoende zeker van het feit dat gegevens veilig zijn en dat de reputatie van de onderneming geen gevaar loopt. Het regelmatig doorlichten van de IT-functie is van essentieel belang om fundamentele bedrijfsrisicos te kunnen uitsluiten. Bijna 80% van de bedrijven blijkt echter strikt één keer per jaar een audit op de IT-functie uit te voeren. Slechts 16% van de onderzochte bedrijven heeft de beschikking heeft over doorlopende of op kwartaalbasis georganiseerde planningstrajecten en 25% heeft geen gestandaardiseerd planningsproces.

"In een omgeving waarin technologie een cruciaal onderdeel is van de opzet van een onderneming en waarin volop mogelijkheden zijn voor sabotage, is een meer regelmatige evaluatie van de planning urgenter dan ooit tevoren", constateert Rob Fijneman, voorzitter van de IT Advisory praktijk van KPMG. Fijneman: "Organisaties opereren in een omgeving waarin IT een steeds crucialere rol in de dagelijkse bedrijfsvoering speelt. Het gevolg hiervan is dat organisaties ook steeds meer afhankelijk zijn van de IT en dat deze IT niet alleen betrouwbaar en in continuïteit beschikbaar moet zijn, maar ook de bredere business doelen moet ondersteunen. In een dergelijke omgeving is de rol en het belang van IT internal audit steeds belangrijker voor het veilig stellen van gegevens en de reputatie van instellingen. Een belangrijke uitdaging voor leidinggevenden van audit afdelingen moet liggen in het creëren van een juiste balans in de samenstelling van het personeelsbestand. Dat wil zeggen een combinatie van medewerkers met een meer technische achtergrond van informatiebeveiliging en medewerkers met een brede kennis van de business. Ruim 60% van de bedrijven geeft aan dat de behoefte aan IT auditors met kennis van informatiebeveiliging als meest belangrijke competentie wordt gezien."

IT internal auditors moeten zichzelf volgens Fijneman veel meer positioneren in het hart van de business zodat zij er van verzekerd kunnen zijn dat de business en technologische risicos goed naar voren worden gebracht en worden begrepen door het management. Fijneman: "De behoefte naar actuele, regelmatige onderzoeken dient een fundamenteel onderdeel te vormen van het audit proces in het bijzonder in het huidige economische klimaat waar IT voortdurend bedreigd wordt door interne en externe dreigingen. Voor bedrijven is hun bestaan onmogelijk zonder technologie en de behoefte om dit adequaat te regelen zou de prioriteit van het hoogste management dienen te zijn. Het is dan ook duidelijk dat de interne IT-auditfunctie meer moet doen om dichter bij de ondermening te staan, vooral in de huidige turbulente tijden waarin het commerciële landschap voordurend verandert."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.