UNICEF vraagt 5 miljoen US dollar voor hulp aan kinderen in Sri Lanka

Den Haag, 4 mei 2009 - In het noorden van Sri Lanka houdt het geweld tussen de Tamil Tijgers en het Sri Lankaanse leger aan. Minstens 170.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn het geweld ontvlucht. De opvangkampen in veiliger gebied kunnen de grote toestroom van vluchtelingen niet aan. Om hulp te kunnen bieden aan de intern ontheemden heeft UNICEF in Sri Lanka vijf miljoen dollar nodig. UNICEF Nederland stelt vandaag 250.000 euro beschikbaar voor de noodhulp.

Het geld is bestemd voor hulp aan ondervoede kinderen en voor voedsel, schoon water, latrines, wasgelegenheden en medische zorg voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Ook moeten kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen. Verder heeft UNICEF geld nodig om kinderen te kunnen helpen bij het verwerken van hun ervaringen en voor het opsporen van familieleden als ze er alleen voor staan.

UNICEF is in meer dan 150 landen en gebieden actief en helpt kinderen hun eerste levensjaren overleven en zo gezond mogelijk opgroeien. Unicef is de grootste leverancier van vaccins voor ontwikkelingslanden en zet zich voor kinderen in via projecten op het gebied van gezondheid en goede voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen, kwalitatief basisonderwijs voor jongens en meisjes en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. UNICEF is voor haar financiering geheel afhankelijk van vrijwillige bijdragen van individuen, bedrijven, stichtingen en regeringen.


****



Unicef