KNHS


Nederlandse voltigeurs op dreef tijdens thuiswedstrijd 4 mei 2009
VV De Molen

ERMELO (KNHS) In het KNHS-centrum werd voor de tweede maal een internationale voltigewedstrijd (CVI) georganiseerd. Met het dubbele aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar en veel enthousiaste toeschouwers die tot en met de prijsuitreiking bleven, heeft dit evenement een vaste plaats op de kalender veroverd. De Nederlandse voltigeurs timmeren langzaam maar zeker aan de weg. Carola Sneekes (Callantsoog) werd in de sterk bezette categorie solo dames senioren vierde. Junior Simone Zomer (Bergen op Zoom) en de seniorenteams van De Molen (Hoogerheide) en Roy Rogers (Bilthoven) behaalden een podiumplaats.

Hier kunnen de andere disciplines nog iets van leren, genoot Ronald Loffeld, de kersverse voorzitter van de voltigecommissie van de KNHS. Kijk eens hoe rustig de paarden blijven in deze hectiek. Bij voltige mag je als toeschouwer nog oh zeggen als je iets mooi vindt en iedereen blijft zitten tot en met de prijsuitreiking. Voltige is emotie. De enthousiaste toeschouwers zagen de Engelse zusjes Joanne en Hannah Eccles heersen bij de dames senioren respectievelijk junioren. Bij de heren en de seniorenteams gingen de overwinningen naar Frankrijk. De Engelsen en Fransen zorgden ervoor dat het CVI in Ermelo ondanks het ontbreken van de Duitse top toch een goede bezetting kende. Carola Sneekes was dan ook content met haar vierde plaats bij de dames senioren. De 23-jarige studente geneeskunde met een topsportregeling presteerde met Rummicup vooral sterk in de twee küren. Zaterdag behaalde ze de derde score, in de finale op zondag zelfs de tweede. Mijn technische programma ging slordig vandaag. In de finale kür zaten wat kleine dingetjes. Dat ik net voor of achter de muziek was. En het staan op een been hield ik maar twee tellen aan, dat moet drie tellen zijn, zei Sneekes na de finale. De voltigeur richt zich vooral op het WK volgend jaar in Kentucky. Daar hoop ik te mogen starten, het liefst samen met mijn zussen. Maar het is leuk om hier mee te doen en dan probeer je toch het beste eruit te halen. Tweelingzus Cindy werd achtste. Claire de Ridder was de derde Nederlandse in de top tien.

Boven verwachting
Bij de seniorenteams verraste Nederland. Liefst drie zestallen plaatsten zich bij de beste vijf. En dat terwijl Groenendael (Bunschoten), dat onlangs in Saumur op zon prachtige vierde plaats finishte, halverwege uitviel omdat hun paard niet fit was. De Molen greep haar kans. Met een klein verschil hield het zeker acterende, groene team de dames van Roy Rogers, onder leiding van Cynthia Danvers, achter zich. De Molen werd tweede, Roy Rogers derde en De Wittegheit I (Odiliapeel) onder leiding van Meta Jans vijfde. Doreth Chatwick, trainster en longeur van De Molen, was dolblij. Dit is boven verwachting. De concurrentie in Nederland is momenteel heel sterk. We moeten hard trainen om de beste te zijn, daardoor maken we elkaar beter. We hebben ook veel profijt van de hulp van onze bondscoach Christoph Lensing en zijn vrouw Elke Schelp-Lensing uit Duitsland. Ons doel is het EK in Malmö, maar daarvoor moeten we alles uit de kast halen.
Simone Zomer, lid van team De Molen, heeft twee troeven in handen. De voltigeur (17) werd bij de solo dames junioren knap derde. Dit is super. Ik was tevreden met de verschillende onderdelen. We hebben hard getraind op de kür en die liep beide keren lekker. Er zitten veel handstanden in mijn kür. Die vind ik leuk om te doen en ze lukken goed. Zomer voltigeert sinds acht jaar. Ze reed pony en heeft geen turnachtergrond. Alles aan voltige is leuk. Het samenwerken met het paard, de combinatie met turnen, het teamverband. En de super sfeer onderling.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

CVI2*
Dames solo: 1. Joanne Eccles (GBr) W.H. Bentley 8,138 2. Rikke Laumann (Den) W.H. Bentley 7,904
3. Simone Jäiser (Zwi) Apriso CH 7,697
4. Carola Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,689
8. Cindy Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,370
10. Claire de Ridder (Wassenaar) W.H. Bentley 7,069

Heren solo: 1. Ivan Nousse (Fra) Carlos 7,821
2. Remy Hombecq (Fra) Romario dOo 7,802
3. Nicolas Adreani (Fra) Idefix de Braize 7,775 5. Koen Akkerman (Randwijk) Saturnus 5,906

Teams: 1. CAP Voltige (Fra) Lambado 7,176
2. VV De Molen (Hoogerheide) Pinero 7,010
3. V.T. Roy Rogers (Bilthoven) Muel van het Carelshof 6,916 5. De Wittigheit I (Odiliapeel) Triple 6,538

CVI1*
Dames solo: 1. Hannah Eccles (GBr) W.H. Bentley 7,405 2. Louise Sinclair (GBr) Islay 6,915
3. Simone Zomer (Bergen op Zoom) Saturnes 6,856 9. Eva Willemse (Veenendaal) Lolita 6,492
11. Marloes van den Akker (Uden) Hilde 6,408
12. Imke Ploegmakers (Zeeland) Hilde 6,380
13. Laila Boelsma (Lunteren) Rio Grande 6,376

Heren solo: 1. Simon Chevrel (Fra) Fendzie des Nuits 7,012 2. Lasse Dröscher (Dts) Gismo 6,950
3. Samy El Khattabi (Fra) Fendzie des Nuits 6,373 5. Caston ten Hove (Holwierde) Olmer 5,330

Teams: 1. RV Rhede II (Dts) Piccolo 6,345
2. Ecurie du Petit Dan (Fra) Iris de la Crenne 6,289 3. De Nieuwe Heuvel (Lunteren) Maurits 5,895

www.knhs.nl/cvi-ermelo