Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden stelt Waterplan 2009/2010 vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft het geactualiseerde beleidsplan Water 2009/2010 vastgesteld en dit op woensdag 22 april ter informatie voorgelegd aan de raadsleden. Dit beleidsplan laat zien wat er in de afgelopen drie jaren is uitgevoerd van het beleidsplan Water 2006-2010 en wat er voor de komende twee jaren op de agenda staat. Een belangrijk thema van dit vernieuwde plan is dat de gemeente Coevorden en een aantal buurgemeenten, de provincie Drenthe, het Waterschap Velt en Vecht en natuur- en standsorganisaties intensief met elkaar samenwerken om te zorgen voor veilig en schoon water.

Aanleiding voor het opstellen van het beleidsplan Water 2009/2010 zijn de verschillende ontwikkelingen zoals de al weer aangepaste wetgeving met de Wet Bodem en de Waterwet, nationale en Europese wet- en regelgeving, het nog steeds veranderende klimaat en daardoor een groter wordende kans op wateroverlast of juist een watertekort. Hiervoor moeten nu echt maatregelen worden genomen zodat de gevolgen goed beheersbaar blijven. Een gezamenlijke uitvoering maakt het mogelijk om gebruik te maken van de brede kennis en ervaring van alle partners en afspraken te maken voor een totaal waterstroomgebied.

Nieuwe wetten

Per 1 januari 2009 zijn nieuwe wetten ingevoerd die van belang zijn voor de gemeentelijke taken, zoals de Wet Bodem (met o.a. grondwater) en de Waterwet. De gemeente heeft de zorgtaak gekregen en moet daartoe maatregelen nemen voor de opvang en afvoer van hemelwater (regenwater door een gescheiden afvoer) en een schoon oppervlakte- en bodemwater. Dit betekent onder meer dat maatregelen moeten worden genomen om vuil (riool) water zoveel mogelijk te verzamelen en via de zuiveringsinstallaties zo schoon te laten maken dat het weer terug gebracht kan worden op het oppervlaktewater. Daarnaast is aandacht nodig voor het schoon houden van de bodem omdat hieruit drinkwater wordt betrokken. Een intensieve samenwerking tussen de partijen is hierbij belangrijk.

Lokaal akkoord Waterbeheer

Binnenkort ondertekenen de colleges van de gemeenten Coevorden, Emmen, Ommen, Hardenberg en het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Velt en Vecht het Lokaal Akkoord Waterbeheer. Dit is tevens de start voor de uitvoering van een aantal projecten in de verschillende gemeenten. Het Waterschap Velt en Vecht zorgt voor de uitvoering in samenwerking met de gemeente Coevorden. In de gemeente Coevorden zijn drie waterbergingsgebieden aangewezen die gelegen zijn in natuurlijke laagtes. Deze gebieden zullen, in overleg met alle betrokkenen in de komende jaren verder worden ingericht en via een bestemmingsplanwijziging ook de functie van waterberging krijgen. Dit zijn gebieden Ossehaar, Wijerswold en Oosterhesselerlanden en opvang in de natuurlijke beddingen van verschillende waterlopen in het gebied, zoals het Loo en Drostendiep. Hier zal ruimte worden gecreëerd het een opvangcapaciteit zal hebben voor 6,5 miljoen m3 water. Dit is de berekende hoeveelheid water die opgevangen moeten worden bij intensieve en langdurige regenval, om te voorkomen dat het water Coevorden en de buurgemeente echt tot aan de lippen komt te staan.

Combineren van wensen van alle betrokkenen

Juist door de samenwerking is het mogelijk om bij het inrichten van de bergingsgebieden ook te kijken naar mogelijkheden voor natuurontwikkeling, zodat de flora en fauna zich kan herstellen en verder kan ontwikkelen. Door tegelijkertijd ook fiets- en wandelpaden, kanoroutes en vissteigers aan te leggen kan ook iedereen genieten van deze nieuwe recreatieve mogelijkheden. In de komende maanden zullen het waterschap Velt en Vecht, de genoemde gemeenten en de provincie Drenthe samen optrekken om alle betrokkenen goed te informeren over de plannen die er zijn voor het inrichten van de zogenaamde waterbergingsgebieden.