Gemeente Coevorden

Nieuwe strategie voor woningbouwprogramma kernen gemeente Coevorden

In welke kernen kan in de komende jaren wel en niet gebouwd worden in relatie tot de ontwikkeling van de bevolking? Die vraag wil de gemeente Coevorden beantwoorden in samenspraak met onder meer de woningcorporaties in de gemeente. Om die vraag te beantwoorden wordt een nieuwe strategie voor het bestaande woningbouwprogramma uitgewerkt.

In het najaar van 2008 zijn de resultaten van het woononderzoek door het bureau Companen gepresenteerd. In opdracht van de gemeenten en de woningcorporaties zijn in dit woononderzoek de beleving van wonen, leefbaarheid en voorzieningen onderzocht. Ook heeft het onderzoek relaties gelegd met nieuwe marktontwikkelingen in Zuidoost Drenthe. Hieruit kwam onder meer naar voren dat er in de komende jaren een einde lijkt te komen aan de groei van het aantal inwoners en dat de groei van het aantal huishoudens afzwakt.

Marktvraag

Om de woningbouwprogramma's voor de 23 kernen, die zijn geformuleerd in het Woonplan II, in de toekomst hier goed op af te stemmen, heeft de gemeente Coevorden een stappenplan gemaakt om te komen tot een nieuwe woningbouwstrategie. Deze strategie moet er toe leiden dat de woningbouwprogrammering goed correspondeert met de vraagontwikkeling in de markt. Zowel in aantallen woningen als ook met betrekking tot de gewenste kwaliteit van de woningen.

Spanning

Uitvoering van het stappenplan betekent dat de vraag vanuit het woononderzoek af wordt gezet tegen de huidige plancapaciteit in de kernen. Op deze manier wordt de spanning tussen de woningvraag en -aanbod in beeld gebracht. De gewenste ontwikkeling van de woningvoorraad zal richtinggevend zijn voor de te formuleren strategie. Waar nodig zal dit leiden tot een aanpassing in het bestaande woningbouwprogramma. De gemeente hoopt hier in het najaar meer zicht op te hebben.