Hulpverleningsdienst Groningen


Informatie Mexicaanse griep
Gepubliceerd: 04 mei 2009, 12:00

Sinds april is er een nieuw griepvirus bekend, de Mexicaanse griep. De naam is ontleend aan het land waar het virus voor het eerst is ontdekt, namelijk Mexico. Inmiddels zijn ook in een groot aantal andere landen gevallen gemeld. In Nederland is op dit moment één besmetting bevestigd.

In verband met de uitbraak van de Mexicaanse griep treft de GGD Groningen de nodige voorbereidingen. Deze zijn volledig in lijn met de adviezen en richtlijnen die wij krijgen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM maakt op haar beurt gebruik van het hiervoor bestemde draaiboek.

Wat doet de GGD?
De GGD informeert de huisartsen, ziekenhuizen en de ambulancedienst over welke acties zij (op basis van het landelijke draaiboek) kunnen ondernemen. Ziekenhuizen is gevraagd zich voor te bereiden een mogelijke uitbraak van het virus in Nederland. Het UMCG heeft hierbij een coördinerende rol.

Wat te doen bij klachten?
Mensen met mogelijke verschijnselen van het virus kunnen zich melden bij hun huisarts. Reizigers die zijn teruggekomen van een reis naar Mexico en binnen 7 dagen griepachtige symptomen en koorts hebben (meer dan 38,5 graden Celsius) dienen hun huisarts te bellen. De huisartsen kunnen vervolgens hulp inschakelen van een arts van de GGD.

Reisadvies
Voor een advies over het reizen naar Mexico kunt u terecht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken: http://www.minbuza.nl.

Meer informatie
Hebt u vragen over de uitbraak van de Mexicaanse griep, dan kunt u terecht bij het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD Groningen. Het telefoonnummer hiervan is 050 - 367 41 77. Voor meer informatie en de meest actuele stand van zaken verwijzen wij (samen met het Ministerie van VWS) naar de website van het RIVM, http://www.rivm.nl. Op de site van het RIVM staat ook een lijst met veelgestelde vragen.