Gemeente Pekela


Judo op School opnieuw succesvol
JOS Pekela 090424 3kl.jpg

Ruim 150 schoolkinderen van de basisscholen De 7-Sprong en St Willibrordus uit Oude Pekela hebben acht weken meegedaan aan het project Judo Op School (JOS). Vrijdag 24 april vond het afsluitende toernooi plaats in de dojo van judovereniging Zempo. Enthousiast lieten de kinderen zien wat ze hadden geleerd. Allemaal gingen ze met een beker naar huis, vol trots en met rode konen.

Het JOS-project heeft als doel om (judo)sportbeoefening te promoten, maar heeft veel positieve bij-effecten. Het stimuleert respectvol omgaan met anderen en bevordert de weerbaarheid van de kinderen en de sociale omgang met elkaar.

Het project is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de gemeente Pekela, Huis voor de Sport Groningen, judovereniging Zempo en de scholen, en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Kinderpostzegels, VSBfonds en de Buurt Onderwijs Sport (BOS) gelden van de gemeente Pekela.

Judoleraar Ronnie Meijer van judovereniging Zempo blikt tevreden terug. Je ziet de kinderen veranderen gedurende de weken dat ze les hebben gehad. Tijdens de eerste les loopt alles nog ongeordend en luisteren de kinderen slecht, maar daar hebben we nu helemaal geen problemen meer mee. Je merkt ook dat sterkere kinderen rekening houden met de zwakkere. Zo leren we ze dat ze de tegenstander gecontroleerd moeten laten vallen en dat de houdgreep geen wurggreep is. Het is een spelletje en moet voor beide spelers leuk zijn. Assistent Derk Engberts vult aan: Als we nu iets uitleggen over de heupworp of houdgreep, dan zijn ze stil en geconcentreerd, dat was in het begin wel anders.

Wethouder Hennie Hemmes van de gemeente Pekela is erg tevreden over het verloop. Ik hoor alleen enthousiaste reacties van de kinderen, ze vinden dit ontzettend leuk om te doen. Veel zijn ook erg zenuwachtig voor dit toernooi. Ze willen graag laten zien wat ze hebben geleerd. De gemeente wil graag een vervolg op het project, omdat de scholen aangeven dat het effect zelfs op het schoolplein merkbaar is. Kinderen gaan beter met elkaar om, ze hebben geleerd hoe het ook anders kan.

De gemeente, Zempo en Huis voor de Sport Groningen, ook partner in het project, willen het JOS-project bij voldoende financiering in het volgend schooljaar uitbreiden naar alle scholen in Pekela.