FrieslandCampina


Onderscheiding voor innovatieve technologie bij FrieslandCampina Kievit

Amersfoort, Nederland1 mei 2009

FrieslandCampina Kievit, een werkmaatschappij van de business group Ingredients, heeft een onderscheiding gekregen voor een doorbraak in encapsulatie-technologie. FrieslandCampina Kievit heeft de technologie en een ingrediënt ontwikkeld die het mogelijk maken om meervoudig onverzadigde vetzuren aan babyvoeding toe te voegen, die geen eiwitten of andere stoffen uit zuivel bevatten. Dit ingrediënt heet Vana-Sana DHA 7 IF protein free en is vooral belangrijk voor baby's met een koemelkallergie, die helemaal geen zuivelingrediënten verdragen in hun voeding. De onderscheiding die is toegekend door Frost & Sullivan, een internationaal consultantsbureau, is speciaal bedoeld voor bedrijven die bezig zijn met baanbrekende innovaties.

Frost & Sullivan: "FrieslandCampina Kievit is leidend in deze encapsulatietechnologie. Met deze innovatie hebben ze echt een mijlpaal bereikt. Het is een revolutionair product." FrieslandCampina Kievit is wereldwijd een absolute specialist in encapsuleren: het `verpakken' van microscopisch kleine deeltjes in een beschermend jasje. Zoals nutritionele olie in een jas van zetmeel. Hierdoor kan het ingrediënt worden gebruikt voor allerlei specifieke toepassingen in bijvoorbeeld (baby)voeding en speciaalvoeding zonder dat ten koste gaat van de smaak en geur van het eindproduct.

Product blijft langer goed en stabiel
Tot nu toe was het een groot probleem voor producenten van babyvoeding dat de voeding, die specifieke vetzuren bevat, ging bederven als die werd blootgesteld aan de lucht (oxyderen). Met de encapsulatietechniek die gebruikt wordt voor onder andere de Vana-Sana DHA 7 IF protein free is het mogelijk om vetzuren te verpakken waardoor het product veel langer goed en stabiel blijft. Voor baby's zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren die op deze manier in hun voeding verwerkt kunnen worden, van het grootste belang voor een gezonde voeding en voor hun groei.

FrieslandCampina Kievit brengt een serie ingrediënten voor haar afnemers die geëncapsuleerde oliën bevatten, bijvoorbeeld met een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren; allen onder het Vana-Sana-merk. Het grote voordeel is bovendien dat de ingrediënten van Kievit als poeder worden toegevoegd. Dat betekent gebruiksgemak, stabiliteit en flexibiliteit voor de producent van levensmiddelen.

Nieuwe kansen creëren in ingrediënten
FrieslandCampina Kievit is een van de werkmaatschappijen van de business group Ingredients van FrieslandCampina. Deze business group is wereldwijd actief met ingrediënten die producenten van voeding, speciaalvoeding en geneesmiddelen toepassen in hun producten. De business group realiseerde in 2008 een omzet van 1,4 miljard euro. De business group Ingredients wil groei realiseren door het creëren van nieuwe mogelijkheden in ingrediënten. Encapsulatietechnologie speelt daarin een belangrijke rol.