Gemeente Onderbanken


Afschaffing vergunningsplicht voor kleine evenementen

In de raadsvergadering van 19 februari 2009 heeft de gemeenteraad van Onderbanken de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld, die in werking trad op 12 maart 2009.

In deze APV is onder andere geregeld dat het verboden is zonder vergunning een evenement te organiseren. In het kader van deregulering van de APV is de vergunningsplicht voor âkleineâ evenementen afgeschaft.

Â

Het tweede lid van het betreffende artikel 2:25 APV luidt als volgt:Â

2.Geen vergunning is vereist voor een door de burgemeester aangewezen klein evenement, vermeld op de lijst âkleine evenementen zonder vergunningsplichtâ, tenzij een bepaald evenement een dusdanige impact heeft op de openbare orde en veiligheid, of op de volksgezondheid of op de bescherming van het milieu, dat een vergunning vooraf wél noodzakelijk wordt geacht.

Â

De burgemeester heeft (uitvoering gevend aan het tweede lid van dat artikel) op 28 april 2009 de volgende lijst vastgesteld.

Lijst âkleine evenementen zonder vergunningsplichtâ
* Carnavalsevenement georganiseerd binnen een lokaliteit
* Wandeltocht (tenzij een ontheffing als bedoeld in artikel 35 Drank- en Horecawet vereist is voor het verstrekken van zwakalcoholische dranken en/of een verkeerstechnische maatregel nodig is).

* Toneelvoorstelling binnen een lokaliteit
* Muziekvoorstelling binnen een lokaliteit
* Dansvoorstelling binnen een lokaliteit

* Feest binnen een lokaliteit

* Sportevenement binnen een sportvereniging

Bij andere evenementen is vooraf een vergunning noodzakelijk wegens mogelijk gevaar voor de openbare orde, overlast, verkeersveiligheid, volksgezondheid, zedelijkheid e.d.

Â

De vermelding op de lijst âkleine evenementen zonder vergunningsplichtâ laat onverlet dat een specifieke evenement, wél vergunningsplichtig is. Het aanwijzen van deze uitzonderingen is maatwerk. Aan de organisatie wordt deugdelijk gemotiveerd waarom (als uitzondering op de regel) wel een vergunning noodzakelijk is en welke toegesneden voorschriften worden verbonden aan deze vergunning.

Â

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Algemene en Juridische Zaken onder telefoonnummer 045-5278721.

Â

Voor informatie
Burgemeester van Onderbanken
M.A.H. Clermonts-Aretz