DBC Onderhoud

Verslag gebruikersbijeenkomst registratiemodel en -regels 04-05-2009 11:12

Verslag gebruikersbijeenkomst registratiemodel en -regels Op maandag 20 april vond de door DBC-Onderhoud georganiseerde gebruikers-bijeenkomst "Registratiemodel en -regels DOT" plaats. Bijna 400 bezoekers werden geïnformeerd over de nieuwe registratieregels en het registratiemodel, de stand van zaken rondom de implementatie van DOT en de nieuwe zorgactiviteitentabel. Hier vindt u een verslag, inclusief de presentaties.

De bijeenkomst kwam op een gunstig moment: vlak na het zogenaamde âherenakkoordâ waar het besluit werd genomen tot de definitieve invoering van onderdelen van DOT per 1 januari 2011. Wel wordt per 1 juli 2009 alvast gestart met het registreren van de zorgactiviteiten uit de nieuwe Zorgactiviteiten Tabel.

2010
2010 is een registratiejaar: zorgaanbieders registreren dan al volgens het nieuwe systeem, maar declareren nog volgens de huidige systematiek. Het inlassen van een registratiejaar is bedoeld om een soepele en zorgvuldige overgang te maken naar het nieuwe systeem. Door het registreren van de nieuwe zorgactiviteiten kunnen gegevens naar de grouper worden gestuurd. Vervolgens kunnen zorgaanbieders zien hoe hun productie zich vertaalt naar de nieuwe DBC zorgproducten en deze vergelijken met de DBC's die ze over een bepaalde periode hebben geproduceerd.

2011
Vanaf 2011 gaan instellingen en medisch specialisten op basis van deze nieuwe zorgproducten declareren bij de verzekeraars.Â

Wat stond op het programma van de gebruikersbijeenkomst? Het programma bestond uit een plenair deel en twee inhoudelijke vervolgsessies. Het plenaire deel bestond uit drie inleidende presentaties.

Hugo van Kasteel, coördinator prestatiebekostiging ziekenhuizen van het ministerie van VWS, schetste de (toekomstige) ontwikkelingen op het gebied van prestatiebekostiging in de zorg.

Jan Plass, projectleider Programmabureau van de NVZ vertaalde deze ontwikkelingen naar de ziekenhuissituatie: wat betekenen de veranderingen in de systematiek voor hen, nu en in de toekomst?

Tenslotte gaf Joost Warners, adjunct-directeur DBC-Onderhoud en projectleider DOT, de laatste stand van zaken over de implementatie van DOT.

Vervolgsessies
Na een korte pauze verzorgde DBC-Onderhoud twee verdiepende vervolgsessies. Eén sessie over registratiemodel en âregels en een sessie over nieuwe zorgactiviteiten.

Verslagen presentaties
Hieronder vindt u korte verslagen van de diverse presentaties en vervolgsessies, inclusief de getoonde presentaties.

Â

Hugo van Kasteel - ministerie van VWS - waardering voor betere zorg Hugo van Kasteel verzorgde de aftrap van de bijeenkomst met een presentatie over de huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van prestatiebekostiging in de zorg. Hij plaatste de veranderingen in een historische context: waar de vorige minister van VWS Hoogervorst, met de herziening van het zorgstelsel, vooral focuste op de relatie tussen zorgverzekeraar en consument, geeft minister Klink prioriteit aan de relatie tussen consument en zorgaanbieder. Transparantie van kosten en processen, patiëntveiligheid, maar vooral een goede bekostigingssystematiek zijn daarbij de belangrijkste doelen.Â

Ondernemerschap
De nieuwe productstructuur in DOT is een belangrijke voorwaarde om te komen tot die goede bekostigingssystematiek. Een bekostigingssystematiek die ondernemerschap in de zorg mogelijk maakt. Ondernemerschap gaat echter hand in hand met risicoâs. Dat geldt zowel voor de zorginstellingen, als voor de zorgverzekeraars. De factor vertrouwen speelt in een dergelijke situatie een grote rol. Alle partijen zijn dan ook hard op weg om dat vertrouwen te laten ontstaan.

Besluiten rond DOT
Minister Klink heeft in samenspraak met de veldpartijen besloten tot een gefaseerde invoering van DOT (zie ook de presentatie van Joost Warners â DBC-Onderhoud). Vanaf 1 juli 2009 worden zorgactiviteiten geregistreerd op basis van DOT. De daadwerkelijk declaratie op basis van DOT vindt pas plaats vanaf 1 januari 2011. Daardoor ontstaat tijd om de nieuwe systematiek verder aan te passen en te verbeteren. Een op te richten âDOTLabâ gaat zich bezighouden met de doorontwikkeling van DOT.Â

Eindplaatje
Het uiteindelijke doel is helder in beeld krijgen welke zorg wel en welke zorg niet onder de prestatiebekostiging kan vallen. Uiteraard blijft er altijd zorg waar prestatiebekostiging niet of slechts gereguleerd kan worden toegepast, maar Van Kasteel schat dat 70 procent van alle zorg uiteindelijk in het B-segment zal vallen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u hier de sheets van deze presentatie downloaden.

Jan Plass - NVZ - Prestatiebekostiging heeft de toekomst Ook Jan Plass begon zijn presentatie met de conclusie dat een nieuwe productstructuur een noodzakelijke voorwaarde is voor een goed functionerende bekostigingssystematiek. DBC's geven nog niet voldoende inzicht in wat er in ziekenhuizen gebeurt: er is onvoldoende transparantie in kosten en processen. Met de implementatie van DOT moet dat verleden tijd zijn.

Aan de slag!
Maar om die nieuwe productstructuur succesvol te implementeren, is het van groot belang dat ziekenhuizen hun basisregistratie op orde hebben. Zijn dringende advies is dan ook: âZiekenhuizen, ga hiermee aan de slag!â. Die boodschap probeert de NVZ tussen de oren te krijgen van bestuur, directieleden en management van ziekenhuizen. Immers, de implementatie van de nieuwe zorgactiviteitentabel staat voor de deur (1 juli 2009). Die implementatie is noodzakelijk om op korte termijn te gaan proefdraaien en op langere termijn te kunnen declareren op basis van de nieuwe productstructuur (1 januari 2011).

Plan van aanpak
Uit een monitor van de NVZ bleek echter dat veel ziekenhuizen nog niet op koers liggen. De noodzakelijke voorbereidingen om de nieuwe zorgactiviteitentabel in te voeren, zijn nog lang niet getroffen. Om ziekenhuizen hierin tegemoet te komen, heeft de NVZ een Plan van Aanpak opgesteld. Wilt u het Plan van Aanpak ontvangen? Neem dan contact op met de NVZ via helpteam@nvz-ziekenhuizen.nl.

Â

Ondersteuning door de NVZ
Voor ziekenhuizen die ondersteuning wensen bij de nieuwe wijze van registreren van zorgactiviteiten, staan er via de NVZ gespecialiseerde adviseurs klaar. Meer informatie kunt u opvragen via helpteam@nvz-ziekenhuizen.nl.

Â

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u hier de sheets van deze presentatie downloaden.

Joost Warners â DBC-Onderhoud â DOT: Stand van zaken De planning van DOT is de afgelopen periode enige malen aangepast en het is begrijpelijk dat dit bij zorginstellingen tot verwarring kan leiden, begon Warners zijn verhaal. Zorgvuldigheid bij de implementatie van DOT staat echter voorop. Vandaar dat hij de actuele planning nogmaals toelicht.

Herenakkoord
Tijdens het regieoverleg van 30 januari 2009 zijn de deelnemende partijen, VWS, NZa, DBC-Onderhoud en diverse brancheorganisaties, tot een ââherenakkoordââ gekomen. De invoering van de registratie op basis van DOT geschiedt per 1 juli 2009 en op 1 juli 2010 vindt de uitlevering van het pakket DOT 2011 plaats. Daadwerkelijk declareren aan de hand van DOT gebeurt vanaf 1 januari 2011.

Mijlpalen
Ondanks aanpassingen van de planning zijn er op 1 april 2009 diverse mijlpalen gerealiseerd. Zo is de productstructuur bepaald, is de zorgactiviteitentabel uitgeleverd en is de testversie van de grouper beschikbaar.

Grouper
De grouper bevindt zich momenteel in de technische testfase (âwerken de knoppen?â). Per 1 juni wordt er ook inhoudelijk getoetst (âkomt er nuttige informatie uit?â).

Ondersteuning
In deze dynamische periode is het goed te weten dat verschillende organisaties diensten en producten aanbieden ter ondersteuning van zorginstellingen. DBC-Onderhoud biedt leergangen en opleidingen en heeft daarnaast een helpdesk die telefonisch en per e-mail bereikbaar is. Ook wordt de communicatie vanuit de veldpartijen geïntensiveerd. Daarvoor is een werkgroep opgericht waarin alle veldpartijen zijn vertegenwoordigd.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u hier de sheets van deze presentatie downloaden.

Yoe Kwa - DBC-Onderhoud - DOT registratieregels DBC-Onderhoud is verantwoordelijk voor de regels die zorginstellingen en medisch specialisten moeten naleven bij het registreren van de verleende zorg. Die regels moesten worden aangepast. Het DBC-proces waar de registratieregels betrekking op hebben, is immers veranderd.

Raamwerk
Het raamwerk van het nieuwe registratiemodel staat inmiddels overeind. De volgende stap is dat de regels worden uitgewerkt tot de definitieve regels. Dit gebeurt in een werkgroep waarin veldpartijen zijn vertegenwoordigd. De definitieve regels worden in juli 2009 ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van VWS. De regels worden 1 januari 2011 definitief van kracht.

Belangrijkste aanpassingen
In het nieuwe registratiemodel zijn er vaste afsluitmomenten voor subtrajecten vastgesteld. Subtrajecten zijn afgebakende periodes binnen het zorgtraject waarover de geleverde zorg is of kan worden gedeclareerd.

Bij een nieuwe zorgvraag mag elk poortspecialisme een eigen zorgtraject openen. Parallelle trajecten zijn voortaan toegestaan, mits de combinatie van diagnoses niet verboden is. Ook vervalt hiermee de 40%-eis bij het openen van een parallel zorgtraject.

Meer informatie?
Voor meer aanpassingen, uitzonderingen en voorbeelden van de registratieregels kunt u hier kijken naar de sheets van de presentatie.

Ard Visser - DBC-Onderhoud - Zorgactiviteiten en Afgeleide Behandel As In deze vervolgsessie vormde de nieuwe Zorgactiviteiten Tabel (ZA-tabel) het hoofdthema. In een interactieve sessie kwamen achtereenvolgens de structuurwijzigingen in de ZA-tabel, de wijziging in zorgactiviteiten en de nieuwe tabel Afgeleide Behandel As aan bod.

Â

Klik hier voor de presentatie van Ard Visser.

Validatie oude DBC's met nieuwe ZA-tabel blijft mogelijk Uit opmerkingen en vragen uit de zaal bleek dat veel deelnemers aan de vervolgsessie problemen voorzagen bij de implementatie van de ZA-tabel per 1 juli. Het gebruik van gewijzigde of nieuwe zorgactiviteiten bij DBC's die vóór 1 juli zijn gestart, zou validatieproblemen kunnen opleveren, met uitval als resultaat. In overleg met veldpartijen , ICT-leveranciers en de NZa heeft DBC-Onderhoud een oplossing geforumleerd. Vanaf 1 juli is niet meer de ingangsdatum van de DBC, maar de uitvoerdatum van de zorgactiviteit bepalend voor de afleiding.

Ga naar het nieuwsbericht over dit onderwerp.

Â

Â

Â