Provincie Noord-Holland

Schakel om naar biologisch en ontvang subsidie

4-5-2009

De subsidieregeling voor Noord-Hollandse boeren die willen omschakelen naar biologisch boeren is weer opengesteld.

De subsidie is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die willen omschakelen naar de biologische productiemethode en kunnen aantonen dat er voldoende afzetmogelijkheden zijn in de markt.

Voor subsidie komen kosten in aanmerking zoals de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen, de koop of huurkoop van machines en materieel en algemene kosten zoals voor omschakelplannen, adviseurs en opleidingen. De provincie betaalt maximaal 40% van de te subsidiëren kosten en nooit meer dan 400.000. Boeren die omschakelen naar biologische landbouw moeten tijdens de omschakelingsperiode twee jaar volgens de biologische richtlijnen werken, maar hun producten worden als gangbaar verkocht. Bovendien zijn bij omschakeling aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig. Meer informatie over de voorwaarden en aanvraag is te vinden op het subsidieloket van de provincie.

Biologisch ondernemen

Er zijn goede kansen voor gangbare boeren en tuinders die de overstap willen maken naar de biologische landbouwmethode. In 2009 is het project Biologische ondernemen in Noord-Holland gestart. Nieuwe omschakelaars worden van begin tot eind begeleid tijdens het omschakelingstraject.

Koos en Monique Langelaan
Koos en Monique zitten midden in het omschakelingstraject

Boeren die aan omschakelen denken, kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden. Zie www.biologischondernemen.nl of neem contact op met projectleider Maria van Boxtel, telefoon 06-53593188.

Biologisch areaal weer gegroeid

Op dit moment zijn er 143 biologische boeren in Noord-Holland. Het Noord-Hollands areaal is in 2008 gestegen met 24,7%, namelijk van 4464 ha naar 5.566 ha. Dat betekent een procentueel areaal toename van 0,7% naar 4,1%. De grootste groeier is in gras van 3888 ha in 2007 naar 4986 ha in 2008. Andere noemenswaardige groeiers zijn groente, graan en kruiden. Dit blijkt uit de Bio-Monitor van Biologica. Voor meer informatie zie www.biologica.nl.

Nieuwsredactie

Interview met omschakelaars Koos en Monique Langelaan (download)