Politie Rotterdam Rijnmond

Maandag 4 mei 2009


* RIJBEWIJS INGEVORDERD NA ALCOHOLGEBRUIK

SOMMELSDIJK - Het rijbewijs van een 22-jarige inwoner uit Sommelsdijk is zondagavond ingevorderd nadat bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Even voor negen uur werd gemeld dat op de Oostelijke Achterweg in Middelharnis een auto stond met daarin 2 personen die onder invloed van alcohol of drugs waren. Door de melder werd het kenteken en het signalement doorgegeven. Voor de woning van de te naamgestelde werd de auto aangetroffen. In de woning trof de politie de 22-jarige man aan. Hij verkeerde sterk onder invloed. Op het politiebureau bleek dat hij 2.2 promillage alcohol in zijn bloed had. Door de getuige werd de man herkent als de bestuurder van de auto. Dit alles leidde tot de invordering van zijn rijbewijs en een proces-verbaal.


* TWEE ARRESTATIES NA VECHTPARTIJ
SPIJKENISSE - Politiepersoneel heeft zondagmiddag twee verdachten aangehouden na een vechtpartij op het terrein van een voetbalvereniging aan de Sportpolderweg.
Rond half drie ging een aantal jongens met elkaar op de vuist. De politie ging na de melding van de vechtpartij direct naar het voetbalveld toe en arresteerde, na een onderzoek, twee verdachten. Het tweetal, een 20-jarige man uit Maasland en een 28-jarige man uit Spijkenisse, is voor nader verhoor en onderzoek overgebracht naar het politiebureau.


* WAARSCHUWING VOOR BABBELTRUCS
SPIJKENISSE - In de maand april zijn twee bejaarden en 71 en 83 jaar oud het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Bij de vrouw en de man, beiden wonend in de wijk Schiekamp werd aangebeld door twee vrouwen. Zij stelden zich voor als nieuwe buren. Nadat de slachtoffers het tweetal had binnengelaten bleek na vertrek dat zij verschillende goederen hadden gestolen. De politie waarschuwt hierbij met name de oudere bevolking.
Smoezen
Oplichters gebruiken vaak de meest uiteenlopende smoezen. Zo stellen de daders zich voor als nieuwe buren, verklaren een nieuw restaurant te willen openen, geven zich uit voor een medewerker van een energiebedrijf of de Thuiszorg of geven aan een hygiƫnecontrole te willen uitvoeren. In de andere gevallen doen zij een beroep op medemenselijkheid of maken zij mensen bang (bijvoorbeeld ontsnapte slang).
De slachtoffers zijn met name oudere mensen van meestal boven de 80 jaar. Veel zijn alleenstaand, maar ook echtparen worden bezocht.
De buit bestaat doorgaans uit pinpassen, geld en sierraden. Met behulp van de pincode, die men vaak bij de pas bewaart, wordt een geldbedrag gepind. Of als men de pincode niet weet, wordt vaak telefonisch contact opgenomen om de pincode alsnog te achterhalen. Tips
De politie van district De Eilanden heeft de babbeltrucs in onderzoek en wil graag wat tips geven om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt.
Doe niet zomaar open voor onbekende personen. Kijk goed wie er voor de deur staat Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen; Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam; Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen; Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld); Geeft nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen.
Als u de situatie niet vertrouwt, alarmeer dan de politie via telefoonnummer 112.
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Laat deze direct blokkeren.


* CONTROLE OPENBAAR VERVOER
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Politiepersoneel en RET-personeel hebben zaterdagavond een openbaar vervoer controle gehouden op het traject Capelle en op het station Capelsebrug. Doel van de controles is werken aan een veilig openbaar vervoer en irritaties en onveiligheidsgevoelens van reizigers te verminderen. De RET heeft 137 zwartrijders betrapt waarvan 103 een bekeuring kregen, 17 mensen direct een verhoogd tarief moesten betalen en 17 anderen een waarschuwing kregen.
De politie heeft 9 mensen bekeurd voor onder meer het opentrappen van de poortjes, opgegeven van een valse naam en alcohol drinken in de metro.
De politie arresteerde vijf mensen. Een van hen was in het bezit van een stanleymes, deze is in beslag genomen. Een andere verdachte bleek een openstaande boete van 198 euro te hebben terwijl een derde man werd aangehouden voor het opgegeven van een valse naam. De twee andere arrestaties werden verricht voor de WET id.


* LAAT NAVIGATIESYSTEMEN NIET IN DE AUTO ACHTER!

De afgelopen week zijn in Overschie op vier locaties de navigatiesystemen uit geparkeerde auto's weggehaald. De deuren werden geforceerd of de ruiten ingegooid waarna de daders het navigatiesysteem eruit haalden.
De politie onderzoekt de inbraken en verzoekt auto-eigenaren om ALTIJD waardevolle goederen, waardepapieren, frontjes van de radio/cd-speler en navigatiesystemen uit de auto te halen. Haal eventuele afdrukken op de vooruit van het navigatiesysteem ook van de ruit af.


* TWEETAL AANGEHOUDEN NA HUISELIJK GEWELD

Politiemensen hebben zondagochtend een 48-jarige Rotterdammer en zijn 44-jarige vriendin aangehouden. Het tweetal had op de Schielaan ruzie met elkaar gekregen waarna de Rotterdamse met een steen en bloempot de autoruit
van de auto van de man had bekrast. De Rotterdammer sloeg de vrouw nadat zij hem in zijn arm had gebeten.
Gealarmeerd politiepersoneel hield het tweetal in hun woning aan.


* VERZET TIJDENS AANHOUDING
Surveillerende politiemensen zagen donderdagavond op het Saenredamplein dat een 51-jarige vrouw uit Rotterdam probeerde een man te slaan. De vrouw bleek onder invloed van alcohol te verkeren, kon amper op haar benen staan en sloeg in het rond. De agenten wilden de vrouw arresteren voor openbare dronkenschap toen een 47-jarige Rotterdammer zich met de aanhouding bemoeide en de handboeien af wilde pakken. Tijdens een worsteling viel de man door een ruit van een voordeur. Na enige tijd is ook hij aangehouden.