Onderscheiding voor bisschop Hessen: 'een overweldigend gevoel'

04/05/2009 14:08

Zeister Zendingsgenootschap

Achteraf spreekt bisschop Humbert Hessen (74) van de Evangelische Broedergemeente van een 'overweldigend' gevoel. De dag vóór Koninginnedag kreeg hij in het gemeentehuis van zijn woonplaats Maarssen te horen, dat hij benoemd was tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 'Waar heb ik dat aan verdiend?' ging er door hem heen. Burgemeester Van 't Veld gaf het antwoord. Ze noemde de vele verdiensten van bisschop Hessen voor de medemens, zowel in Nederland als internationaal. Sinds 2004 is hij de vijfde bisschop binnen de Europees Continentale Provincie van de hernhutter geloofsgemeenschap die wereldwijd ongeveer 1-miljoen zielen telt. De burgemeester noemde zijn vrijwilligerswerk als lid van het bestuur van het Zeister Zendingsgenootschap, als stimulator van hulpacties voor zijn geboorteland Suriname en de Medische Zending in dat land en zijn werk als legerpredikant in de Nederlandse krijgsmacht en later als predikant in Noord-Holland. Dat ging steeds gepaard met veel aandacht voor de mensen, aldus de burgemeester die hem ook 'een bindende factor' noemde. 'Ik dacht, dat ik voor een trouwerij van een van mijn gemeenteleden kwam,' zegt een verraste bisschop Hessen. 'Ik ben er nog stil van.'

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de rooms-katholieke kerk zijn bisschoppen van de Evangelische Broedergemeente niet leidinggevend. Zij hebben een pastorale taak. Dit betekent onder meer dat zij pastor zijn voor de predikanten en hun families. Zij worden ook 'gewoon' als broeder aangesproken.

Het Zeister Zendingsgenootschap verleent als hulporganisatie van de Evangelische Broedergemeente in Nederland hulp in een groot aantal landen waar deze kerk gevestigd is. De meeste hulp gaat naar Suriname. De kerk is in de vijftiende eeuw ontstaan in Moravië en Bohemen onder geloofsvluchtelingen die zich verzetten tegen de wanpraktijken van de (toen nog ongedeelde katholieke) kerk. Zeist werd eind 18e eeuw voor de zendelingen van de Broedergemeente de springplank naar de Nieuwe Wereld, waar de slavernij hoogtij vierde, zoals in Suriname en de Caribische eilanden. De leden van de kerk staan ook bekend als 'hernhutters', een naam die ontleend is aan de nederzetting Herrnhut in Duitsland waar de geloofsvluchtelingen begin 18e eeuw bescherming kregen van Graaf Von Zinzendorf. Zij waren daar onder de hoede van de Heer, unter des Herrn Hut.

De Evangelische Broedergemeente is van meet af aan een zendingskerk, zo vertelde broeder Hessen indertijd bij zijn inwijding tot bisschop. Ook zijn de hernhutters op oecumene gericht. 'Wij kennen het dubbel lidmaatschap. Zo kun je lid zijn van de Protestantse Kerk in Nederland en van ons'. De Evangelische Broedergemeente is lid van de Raad van Kerken.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (