CNV Onderwijs

4 mei 2009

CNV Onderwijs voert cao onderhandelingen voor GVO / HVO

Categorie: Onderwijs - Onderwijsdienstverlening, cao onderwijsdienstverlening, Onderwijs dienstverlening

Vanaf 1 augustus 2009 wordt het godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op de openbare scholen betaald door het ministerie van Onderwijs. Tot nu toe werd dit onderwijs meestal gegeven door leraren die daar niet voor betaald werden op grond van een arbeidscontract en golden voor hen geen bekwaamheidseisen. Met het van kracht worden van de Wet op de beroepen in het onderwijs is dat veranderd. Ook voor deze beroepsgroep gelden nu de bekwaamheidseisen vergelijkbaar met de reguliere leraren in het basisonderwijs.

Als onderwijsveld hebben wij ons op het standpunt gesteld dat de overheid alleen eisen kan stellen aan de leraren godsdienstonderwijs als daar ook een redelijke bekostiging tegenover staat. In eerste instantie was de staatssecretaris alleen bereid om geld beschikbaar te stellen voor scholing, maar daartoe gedwongen door de Tweede Kamer is nu ook geld beschikbaar voor de salariëring van deze leraren. Vooralsnog 10 miljoen per jaar.

Tot nu toe werden de leraren godsdienstonderwijs op verzoek van de scholen beschikbaar gesteld door de zogenaamde zendende instanties . De betaling verliep ook via deze instanties. Dat gaat nu ingrijpend veranderen. Op
1 augustus 2009 zal er een landelijke werkgeversorganisatie zijn, verdeeld in denominatieve dienstencentra, bij wie de godsdienst- en vormingsleraren in dienst zijn. In beginsel worden alle leraren die in het lopende schooljaar als zodanig werkzaam zijn in het nieuwe schooljaar benoemd bij de nieuwe werkgeversorganisatie. Zij zullen daar binnenkort, eventueel via hun huidige `zendende' instantie bericht over krijgen.

Uiteraard is nu ook de vraag aan de orde onder welke arbeidsvoorwaardenregeling deze leraren gaan vallen. Voor CNV Onderwijs is dat geen vraag, wij kiezen uitdrukkelijk voor een regeling die zo nauw mogelijk aansluit bij de cao voor het primair onderwijs. Dat betekent bijvoorbeeld dat het salaris minimaal gebaseerd is op schaal LA, dat de arbeidsduur maximaal 1659 uren per jaar is en dat de verlofregeling gelijk is aan de betreffende bepalingen in de cao po. Daarnaast moet gezorgd worden voor een goede pensioenregeling en passende regelingen bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Gezien het feit dat deze leraren vaker dan gemiddeld zullen moeten reizen tussen scholen is ook de reiskostenregeling een belangrijk onderwerp van gesprek. Daarbij is door CNV Onderwijs gesteld dat de reiskostenregeling in positieve zin moet afwijken van de regeling in de cao po.

CNV Onderwijs voert op dit moment overleg met de beoogde werkgeversorganisatie over de arbeidsvoorwaardenregeling. Uitgangspunt is, zoals gezegd, de cao voor het primair onderwijs met alleen de aanpassingen die per se nodig zijn omdat het hier niet gaat om benoemingen bij een schoolbestuur. We gaan ervan uit dat het overleg eind mei is afgerond.

Uitnodiging Naar een duurzame toekomst voor gvo en hvo Onder deze titel wordt mede door de CNV Onderwijsacademie een studiedag georganiseerd. Dit is een inspirerende studiedag - kosteloos
- voor alle docenten gvo en hvo, ter afsluiting van het project `Scholing en organisatie G/HVO'.

Dinsdag 23 juni 2009

9.30 uur - 17.00 uur

Antropia Driebergen

Namens alle organisaties voor gvo en hvo nodigen we u van harte uit om aan deze studiedag deel te nemen. Wij organiseren deze dag voor ú. Met een gevarieerd programma bieden wij u informatie, waardevolle contacten, uitwisseling van ervaringen en inspirerende ideeën aan.

Via www.gvoenhvo.nl kunt u zich aanmelden voor deze studiedag. U vindt er bovendien een compleet overzicht van het programma en de verschillende workshops.

Informatie
CNV Onderwijs wil u graag op de hoogte houden van onze activiteiten. Over cao onderwerpen en natuurlijk over de beroepsinhoud. U kunt deze nieuwsbrief printen, kopiëren en verspreiden onder uw collega's, via prikbord en (digitale) postvakjes. En om samen sterk te staan, is het goed lid te zijn van een vakbond, die thuis is in het veld van GVO en HVO.

Word daarom lid van CNV Onderwijs.

Wilt u of uw collega voortaan ook snel op de hoogte zijn? Neemt u dan contact op met Willem Jelle Berg, bestuurder
(wjberg@remove-this.cnvo.nl of Wim den Hertog, onderhandelaar (wdhertog@remove-this.cnvo.nl).

---