Rabobank Nederland


---

De eerste 100 dagen van Obama

29-5-2009 | Financieel

President Obama heeft zijn eerste 100 officiële ambtsdagen achter de rug en heeft zich zeer ambitieus getoond met betrekking tot het aanpakken van de kredietcrisis en de recessie. Amerika econoom Philip Marey van de afdeling Financial Markets Research van de Rabobank bespreekt de effectiviteit van Obama's beleid.

Team Obama - redders in nood

Na de val van Lehman in september 2008 won de kredietcrisis aan intensiteit en verdiepte de Amerikaanse recessie zich verder. Het ontbrak de regering-Bush in haar laatste maanden aan mandaat en voortvarendheid om nog iets voor elkaar te krijgen. Na de verkiezingen duurde het politieke vacuüm voort tot het moment dat Obama officieel aan het bewind kwam. En gedurende zijn eerste honderd dagen als president is hij met een aantal veelbelovende initiatieven gekomen. Zo werd er met het Congres een stimuleringspakket overeengekomen van USD 787 miljard ter ondersteuning van de economie.

Daarnaast werd een Financial Stability Plan (FSP) onthuld, een financieel reddingsplan dat steunt op vier pilaren: o Een Public-Private Investment Program (PPIP) om `giftige activa' van de balansen van banken te halen.
o Een uitbreiding van de Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF) van de Fed om investeerders te helpen naast asset-backed securities op basis van leningen aan particulieren en kleine bedrijven ook giftige activa op te kopen.
o Stabilisatie van de huizenmarkt door de maandelijkse hypotheeklasten te verminderen.
o Herkapitalisatie van banken die hun stresstest niet halen.

Zwakke plekken
Helaas zitten er een aantal zwakke punten in de reddingsplannen. Vanwege politieke concessies ontbreekt het de initiatieven aan cohesie. Daarnaast zal het pakket maatregelen worden uitgesmeerd over 2009 en 2010 in plaats van voor de oorspronkelijk bedoelde `Big Bang' te zorgen om de economie weer op toeren te krijgen.

Bovendien zijn de stresstesten gebaseerd op economische scenario's die aan de optimistische kant lijken. Dit kan de betrouwbaarheid van de uitslagen negatief beïnvloeden. En tot slot heeft de anti-Wall Street retoriek van politici en beleidsmakers geleid tot de introductie van `politiek risico' in de berekeningen van beleggers. Potentiële deelnemers aan PPIP en TALF zijn daarom terughoudend met het oog op de huidige en toekomstige inmenging van de overheid.

De regering-Obama geeft blijk van veel meer voortvarendheid en visie dan haar politieke voorgangers bij de aanpak van de kredietcrisis en recessie. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat Amerika weer zicht krijgt op een gezond financieel systeem en een duurzaam groeitempo.

Financial Markets Research (FMR) is de onderzoeksafdeling van de divisie Global Financial Markets van Rabobank International en Philip Marey is de auteur van dit artikel.

---