Productschap Diervoeder

04/05/2009

Nieuw beleid voor biociden: middelen die schadelijke organismen bestrijden.

Start aanmeldingstermijn niet-toegelaten biociden

Producenten en importeurs van biociden, waaronder ontsmettings-, conserverings- en ongediertebestrijdingsmiddelen, brengen zo'n 800 tot 1000 biociden op de Nederlandse markt zonder de daarvoor vereiste wettelijke toelating. Om toekomstig gebruik van deze producten veilig te stellen moeten de betrokken producenten en importeurs deze niet-toegelaten biociden vóór 15 juli 2009 voor toesting aanmelden bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Niet aangemelde producten zullen na 15 juli van de markt worden gehaald. Dit nieuwe beleid van het ministerie van VROM staat bekend als het "Gedifferentieerd handhavingsbeleid biociden".

Producenten en importeurs van niet-toegelaten biociden, die hun producten op de Nederlandse markt willen blijven verkopen, moeten zich aanmelden bij het Ctgb. Voor deelname aan deze regeling gelden de onderstaande voorwaarden:

* Biociden die al voor 2009 op de markt waren moeten worden aangemeld bij het Ctgb tussen 15 april en 15 juli 2009;
* Er moet een aanmeldingsformulier worden ingestuurd (inclusief verpakking met gebruiksaanwijzing van het product);
* Er dient een voorschot van EUR5000,= te worden betaald aan het Ctgb;

* Deelname aan het beleid voor gedifferentieerd handhaven wordt definitief na publicatie in de Staatscourant;
* Er moet een aanvraagdossier worden ingediend, binnen een termijn van 20 tot 49 maanden na aanmelding. De termijn is afhankelijk van het risico-profiel van het product: een dossier voor een hoog-risico biocide moet sneller ingediend worden dan een dossier voor een laag-risico biocide.

Voor producenten en importeurs van niet-toegelaten biociden is het van belang te weten dat niet alle producten in aanmerking komen voor deze regeling. Zo komen o.a. in Europa verboden producten en producten die niet voor 1 januari 2009 op de markt waren, niet in aanmerking voor deze regeling.

Als gebruiker van biociden kunt een toegelaten middel herkennen aan het toelatingsnummer op de verpakking. Dit toelatingsnummer bestaat hoofdletter N en vier of vijf cijfers. Als het middel dat u gebruikt geen toelatingsnummer heeft, informeer dan tijdig uw leverancier. Zo kunt u voorkomen dat het middel van de markt wordt genomen.

Indien u als producent of importeur uw biocide niet aanmeldt vóór 15 juli 2009 bij het Ctgb of als uw product niet voldoet aan de criteria, wordt uw product van de markt gehaald. Hierop zal de overheid strikt handhaven via de betrokken toezichthouders zoals de VROM-inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Arbeids Inspectie.

Meer informatie over de procedure en de criteria voor deelname vindt u op de website van het College toelating voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (www.ctgb.nl). Hier treft u ook het aanmeldingsformulier aan en instructies voor de opbouw van een aanvraagdossier.

Het Productschap Diervoeder zal u via haar website informeren over de ontwikkelingen op dit gebied.