Dienstenbond CNV

Nieuws

4 mei 2009

Werkgelegenheid belangrijkste punt tijdens onderhandelingen cao Banden en Wielen

Dinsdag 28 april jl. heeft CNV dienstenbond voor de derde keer onderhandeld over een nieuwe cao Banden- en Wielenbranche. Werkgelegenheids-afspraken vormden deze keer de hoofdmoot. Verder zijn werkgevers teruggekomen met hun koopkrachtberekeningen. Tot slot zijn er nieuwe datumafspraken gemaakt voor deze onderhandelingen.

Werkgelegenheid of werkzekerheid?
In het op centraal niveau afgesproken `sociaal akkoord' staat opgenomen dat werkgevers- en werknemerspartijen werkgelegenheidsafspraken maken op een breed terrein. Hier ligt het wisselgeld voor een gematigde looneis, dat wil zeggen rond inflatieniveau.

Deze afspraak vertaalt zich ook naar de onderhandelingen over uw cao. Daarom is CNV Dienstenbond samen met collega vakbonden en werkgevers aan het bekijken op welke punten er dan afspraken kunnen en zelfs moeten worden gemaakt? Voorbeelden zijn: scholing, het behoud van vakkrachten, geen gedwongen ontslagen, geen verdringing door `vreemd personeel' van vast personeel, aanscherping van het cao-artikel 9.7, het onderzoeken of de al bestaande collectieve fondsen ook kunnen worden gebruikt voor doorwerksubsidies, een mobiliteitspool opzetten, gebruiken van deeltijd-WW met de door vakbonden voorgestane aanvullende afspraken, etc.

Deze afspraken kunnen ervoor zorgen dat werkgelegenheid in de branche zoveel als mogelijk behouden blijft. Maar de vraag is in hoeverre wij met deze afspraken ook kunnen spreken van een voldoende werkzekerheid voor u en uw collega's? Als wij onze looneis moeten matigen, dan moet daar voor u wel voldoende wisselgeld tegenover komen te staan.

Andersom hebben werkgevers ons inmiddels laten weten, dat als wij er inderdaad in slagen om dit soort afspraken te maken, zij opnieuw willen gaan bekijken of de tot heden voor hen geldende `nullijn' voor de loonontwikkeling kan worden losgelaten. Hier gloort een lichtpuntje!

Uitkomst koopkrachtberekeningen
Zoals ons in de vorige ronde van de onderhandelingen was toegezegd, hebben werkgevers bij verschillende bedrijven bruto-netto berekeningen gemaakt over het salaris per december 2008 en januari 2009. Daarbij hebben zij gekeken naar de functie van leerling monteur, monteur en bedrijfsleider. Het gemiddelde geeft ons een beeld van een netto stijging van rond de 1%. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een wijziging van de inhoudingen sociale premies. Verder is ook rekening gehouden met de stijging van uw pensioenpremie. Overigens ligt de feitelijke inflatie volgens CBS nog altijd rond de 2%. Het legitimeert in onze ogen dus niet de `nullijn'!

Nieuwe overlegdata
De vorige keer hebben wij u al geschreven dat het niet gemakkelijk zal zijn om een nieuwe cao af te gaan spreken. Toch doen alle betrokken partijen hun uiterste best om nog voor de zomervakantie tot een resultaat te komen. Daartoe zijn afspraken gemaakt voor de volgende onderhandelingsronden op woensdag 27 en donderdag 28 mei, alsmede op woensdag 10 juni. Tussendoor zijn er ook nog diverse afspraken in werkgroepverband.
Gelukkig zijn er leden die blijven meedenken!

Het doet ons bijzonder veel deugd dat er een paar leden zijn die zich zeer betrokken tonen en blijven meedenken in dit onderhandelingsproces. Maar er is een veel grotere groep die (nog) niets van zich heeft laten horen. Ook hen nodigen wij vanaf nu zeer nadrukkelijk uit om naar ons te reageren. Heeft u opmerkingen, suggesties, vragen? Of gewoon een reactie? Laat het aan ons weten!

Reageren op deze brief kan per e-mail
(m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl) of per post (antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp) onder vermelding van "CAO Banden en Wielen 2009".

Eind mei zijn de volgende onderhandelingsronden. Maar eventuele tussentijdse ontwikkelingen melden wij via onze website www.cnvdienstenbond.nl/bandenwielen.

Wij rekenen op vele reacties van uw kant!

Om zo veel mogelijk mensen in de branche te bereiken vragen we u om deze Info te verspreiden onder uw collega's. Gemakshalve ontvangt u bij deze Info daarom nog wat extra nieuwsflitsen. Verder staat het u vrij om de Info te kopiëren.

Indien u naar aanleiding van deze Info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw cao-onderhandelaar Martijn den Heijer via telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail
m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.