Dienstenbond CNV

Nieuws

4 mei 2009

Logica schrapt 300 banen veel te snel en te gemakkelijk

`Het vet op de botten moet blijkbaar eerst naar de investeerders', dat zegt Arie Kasper, bestuurder CNV Dienstenbond, in reactie op de plannen van Logica Nederland om 300 banen te schrappen. Het gaat daarbij om mensen die niet-declarabele functies bekleden. Vorig jaar werden al eerder 100 van deze banen weg gesaneerd. Kasper: "De huidige ontslaggolf is gewoon een vervolg daarop, waarbij de crisis als argument mooi te pas komt." Daarbij wijst Kasper ook nog eens op de uitstekende cijfers die Logica presenteert op concernniveau.

CNV Dienstenbond is daarom teleurgesteld dat Logica Nederland niet de moeite wil nemen serieus te kijken naar alternatieven. De bond heeft in het overleg met de directie gevraagd waarom (nood)maatregelen als de regeling voor tijdelijke arbeidstijd verkorting en de deeltijd WW niet is aangevraagd. Logica zegt dit niet gedaan te hebben omdat de eis van tenminste 30% omzetvermindering, om in aanmerking te komen voor tijdelijke arbeidstijdverkorting, niet wordt gehaald. Ook van deeltijd WW kan geen sprake zijn, omdat de klanten de ITers fulltime in huis willen hebben. Kasper: "Het gaat bij deze ontslaggolf nu juist om de mensen die niet naar de klanten gaan!"

CNV Dienstenbond kan niet anders concluderen dan dat deze ontslaggolf een gevolg is van eerder voorgenomen beleid de overhead drastisch terug te dringen. Kasper: "Het gaat in de hele IT-branche niet best, maar het lijkt er op dat het vet op de botten van de internationale bedrijven met vestigingen in Nederland wordt doorgesluisd naar het buitenland. De eerste en enige focus lijkt het tevreden houden van de investeerders!"