Ministerie van Defensie

Militairen Afghanistan herdenken slachtoffers

4 mei 2009, 15.06 uur

De Nederlandse militairen in Afghanistan stonden vandaag op gepaste wijze stil bij de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog, latere oorlogssituaties en vredesmissies. In het bijzonder werd stilgestaan bij de gesneuvelden in Afghanistan.

Tijdens een bijzondere parade in Kandahar, afgenomen door Commandeur Jelle Snoeks, commandant Contingent Commando, werd stilgestaan bij alle slachtoffers die gevallen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens zijn toespraak memoreerde Snoeks aan de omgekomen collega's in Afghanistan: Hier in Afghanistan gedenken wij alle slachtoffers, maar ik wil vandaag in het bijzonder stilstaan bij hen die hier bij het uitvoeren van deze missie overleden zijn."

Op Kamp Holland in Tarin Kowt riep waarnemend commandant Task Force Uruzgan, luitenant-kolonel Roland de Jong, tijdens een appèl de namen af van de gesneuvelden militairen in Uruzgan. Daarna volgde een minuut stilte.

Ook op Camp Hadrian in Deh Rawod schonken de Nederlanders uitgebreid aandacht aan Dodenherdenking. Tijdens een ceremonie namen ook zij een minuut stilte in acht en werd een krans bij het gedenkteken op het kamp neergelegd.

Na de momenten van stilte werden de ceremonies afgesloten met het Wilhelmus.