Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa verbiedt handel in zeehondenproducten (04/05/09)

Al jarenlang ijveren burgers in Europa en de wereld voor een Europees handelsverbod op zeehondenproducten. Men kan dan ook terecht van een Europese overwinning spreken nu het Europees Parlement en de Raad een akkoord hebben bereikt om een dergelijk verbod spoedig in te voeren.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels voert al jaren mee campagne voor het handelsverbod en speelde als rapporteur in de Milieucommissie een belangrijke rol in het dossier. Brepoels is dan ook zeer verheugd over het akkoord: "Europese burgers hebben herhaaldelijk aangegeven dat zij de onmenselijke slachtingen die jaar na jaar plaatsvinden niet langer aanvaarden. Om tegemoet te komen aan hun bezorgdheden, vroeg het Europees Parlement de Commissie al in 2006 om een handelsverbod op zeehondenproducten voor te stellen. Sommige lidstaten, waaronder ons land en Nederland, hebben niet gewacht op Europa en stelden zelf reeds een verbod in. Het is prachtig dat ook Europa nu de nodige maatregelen neemt om de wrede jacht te stoppen."

Het akkoord reflecteert volgens Brepoels de eisen van het Parlement, de bestaande nationale wetgevingen en uiteraard de belangen van de burgers. Zo worden alle producten van de commerciële jacht van de markt geweerd. Enkel voor producten afkomstig van de traditionele jacht van inheemse volkeren zoals Inuit wordt een uitzondering gemaakt. Producten van zeehonden die gejaagd worden om visbestanden op peil te houden mogen onder geen beding commercieel worden verhandeld.

Brepoels benadrukt dat het Europese handelsverbod wel degelijk een impact zal hebben op de commerciële jacht in landen zoals Canada: "Omdat al werd geanticipeerd op een mogelijk Europees handelsverbod, daalde de vraag naar zeehondenpelzen en halveerde de prijs ten opzichte van vorig jaar. Eens ingevoerd, zal het verbod de jacht en de internationale handel in zeehondenproducten dus een serieuze slag toedienen."

Op maandagavond debatteert het Europees Parlement over dit dossier tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Op dinsdagmiddag wordt het compromis, bereikt tussen de Raad en het Parlement, ter stemming gebracht.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu