Ministerie van Defensie

Marine escorteert twee schepen door de Golf van Aden

4 mei 2009, 16.13 uur

De Golf van Aden is op dit moment het gebied met het grootste piraterijrisico ter wereld. Van 1 tot en met 4 mei heeft het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Hr. Ms. De Zeven Provinciën twee Nederlandse schepen onder NAVO-vlag geëscorteerd door de Golf van Aden. Na een rendez-vous met het motorschip Dravo Costa Blanca en met de sleepboot Camperduin in het oosten van de Golf van Aden, is gezamenlijk koers gezet naar het westen.

De Golf van Aden is op dit moment het gebied met het grootste piraterijrisico ter wereld. Jaarlijks passeert een groot aantal schepen de Golf van Aden, tussen de 20.000 en 30.000. Piratengroepen hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 km uit de kust van Somalië.

Na ruim drie dagen zijn de schepen de Golf van Aden veilig gepasseerd. De Dravo Costa Blanca en de Camperduin waren zeer dankbaar voor de begeleiding door het Nederlandse fregat. Hr. Ms. De Zeven Provinciën opereert sinds 26 maart in de Golf van Aden en heeft reeds negen schepen geëscorteerd. De Bravo Costa Blanca en de Camperduin waren de eerste Nederlandse schepen.

Hr. Ms. De Zeven Provinciën is als één van de zes schepen van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) bezig met antipiraterij operaties in de Golf van Aden nabij Somalië. Operatie Allied Protector is een gecoördineerde inzet ter afschrikking van piraterij en gewapende overvallen voor de kust van Somalië.