Rijksuniversiteit Groningen

Nederlands

Nederlandse scholieren winnen goud op internationale conferentie

Datum: 04 mei 2009

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben via het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen hun onderzoek gepresenteerd op de `International Conference of Young Scientists' van 24 - 29 april 2009 in Pszczyna, Polen. Zij hebben twee gouden medailles en een bronzen medaille in de wacht gesleept op de conferentie, waaraan vijftien verschillende landen deelnamen.

Het onderzoek van de leerlingen was uitgevoerd in het kader van het zogenaamde profielwerkstuk, een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp in het laatste jaar van havo of vwo, met eigen experimenteel werk. De verslagen van de leerlingen zijn uit 47 onderzoeken geselecteerd en door een deskundige jury van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld. Op de conferentie kregen de leerlingen vijftien minuten de tijd om het onderzoek te presenteren. Hierna werden de leerlingen ondervraagd door een jury van zeven wetenschappers uit verschillende landen. De leerlingen hebben excellent gepresteerd. De volgende prijzen hebben ze bemachtigd:

Goud in de categorie `Physics': Jan Ruerd Oosterhaven van het CSG Bogerman in Sneek bouwde twee basgitaren en experimenteerde met verschillen in bouw en de consequenties voor het geluid.

Goud in de categorie `Mathematics': Carlo Verschoor van het Belcampo in Groningen met een onderzoek naar het 1010000 ste priemgetal. Hij vond een getal dat bestaat uit 10004 cijfers. Een bijzondere vermelding voor Carlo: hij is de enige havo-leerling van het Nederlandse team, en behaalde goud.

Brons in de categorie `Ecology': Emma Onverwagt en Marlien Schmidt van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar onderzochten de invloed van omgevingsfactoren op de groei van schelpdieren in de Waddenzee.