Verbinding verbroken: nieuwe publicatie over Utrechtse straatadvocaten

04/05/2009 16:15

MOVISIE

Van mei 2000 tot mei 2008 kende Utrecht het fenomeen straatadvocaat. Net als in onder meer Rotterdam en Amersfoort waren de Utrechtse straatadvocaten ervaringsdeskundigen: zij hebben zelf het leven op straat of in de opvang meegemaakt. Straatadvocaten zijn geen juristen, maar maken zich in brede zin sterk voor een beter leven voor dakloze mensen. Zowel individueel als collectief behartigen zij de belangen van mensen van de straat bij de diverse instanties en de politiek.

Annelies Neutel werkte ruim zeven jaar als coördinator bij Stichting Straatadvocaat Utrecht (SSU) en kent het werk van straatadvocaten van binnenuit. Al langere tijd is zij betrokken bij mensen in armoede in Europa en bij dak- en thuisloze mensen in Utrecht . Met Verbinding verbroken wil zij de geschiedenis en betekenis van de SSU op een toegankelijke wijze vastleggen. Annelies Neutel brengt het boek uit in samenwerking met MOVISIE, het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling, www.movisie.nl.

Thema's die in Verbinding verbroken aan bod komen zijn: de relatie tussen dakloosheid en samenleving, de werkzaamheden van de straatadvocaten, zelfbeheer op het gebied van theater, muziek en maaltijden, ervaringskennis en het uitoefenen van invloed op (gemeentelijk) beleid. In korte verhalen over concrete personen krijgen de diverse ervaringen een gezicht. Het boek geeft een kleurrijk en persoonlijk beeld van de worstelingen en successen van de SSU. Regelmatig beschrijft Annelies Neutel ook haar eigen rol en dilemma's als coördinator en tenslotte sluit zij af met de persoonlijke lessen die zij heeft geleerd. De vele illustraties verlevendigen op hun eigen manier het verhaal. Verbinding verbroken wordt gepresenteerd op 8 mei a.s. in Utrecht tijdens de werkconferentie Raad en daad op de straat, over vertrouwenspersonen, straatadvocaten en cliëntondersteuning. Meer informatie: www.lokaleversterking.nl. De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar Stichting ATD Vierde Wereld - Nederland, onderdeel van de internationale beweging All Together for Dignity - Fourth World, www.atd-vierdewereld.nl.

Verbinding verbroken - ervaringen met de Utrechtse straatadvocaten

Auteur: Annelies Neutel

ISBN 978-90-814104-1-0

Te bestellen via bestelling@movisie.nl of via www.movisie.nl.





http://www.movisie.nl