Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Behandelcentrum voor slachtoffers gegaste containers

Behandelcentrum voor slachtoffers gegaste containers

Kamerstuk, 4 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

4 mei 2009

CZ/TSZ-2927995

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 1 heeft op 5 februari 2009 overleg gevoerd met minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de handhaving van milieuwetgeving. Hierin is de brief van de minister van VROM d.d. 24 september 2008 over importcontainers met gevaarlijke gassen aan de orde geweest.

Naar aanleiding hiervan is door mevrouw Vietsch (CDA) de volgende vraag gesteld:
"Ik heb vernomen dat er in Nederland geen behandelcentrum is voor mensen die gezondheidsklachten hebben die verband houden met gassen uit containers. Deze mensen worden naar Hannover vervoerd. Is de minister bereid om na te gaan bij haar collega van VWS of het zinnig is om ook een behandelcentrum in Nederland op te richten?"

Minister Cramer heeft deze vraag naar mij doorgespeeld. Graag reageer ik hierop:
In het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem is een behandelcentrum waar dit type slachtoffers kan worden behandeld: ECEM (Expertise Centre Environmental Medicine). ECEM is een onafhankelijk, zelfstandig expertise centrum op het gebied van de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. ECEM streeft ernaar de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen op mensen zoveel mogelijk zichtbaar te maken en te beperken. Enerzijds door adviezen over het gebruik van gevaarlijke stoffen te geven. Anderzijds door mensen, met klachten en verschijnselen veroorzaakt door gevaarlijke stoffen, te onderzoeken en zo mogelijk het juiste behandeltraject te adviseren. Overigens is het niet zo dat meerdere slachtoffers naar Hannover zijn vervoerd. Het gaat hier slechts om één persoon die uiteindelijk via Duitsland weer bij ECEM in Arnhem terecht is gekomen. Ten aanzien van de behandeling van slachtoffers van gevaarlijke stoffen (CBRN: chemical, biological, radiological, and nuclear) kan tot slot gezegd worden dat ook andere ziekenhuizen zich hiervoor inzetten. Het Erasmus Medisch Centrum, Academisch Medisch Centrum en het St. Elisabeth ziekenhuis Tilburg hebben een totaalpakket CBRN opgesteld.

Dit totaalpakket houdt het volgende in:
een landelijke richtlijn CBRN, een OTO traject CBRN (opleiden, trainen en oefenen) en een oefenmethodiek CBRN. Het totaalpakket zal eind mei beschikbaar zijn voor alle ziekenhuizen in Nederland.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink