Stichting Natuur en Milieu

Twitterbij strijdt tegen bijensterfte 4 mei 2009 - Dat het slecht gaat met de bijenstand, kunnen we al weken vernemen in de media. Door insecticiden, mijten en andere oorzaken sterven er steeds meer bijenvolken. Om dit probleem een gezicht te geven, laten Natuur en Milieu en de NBV een bij twitteren via www.twitter.com/belledebij. Op 5 mei vliegt Belle de Bij uit.

Regelmatig verschijnen er alarmerende berichten over de bijensterfte. Enkele dagen geleden was het weer raak: volgens wetenschappers zou een van de oorzaken van bijensterfte liggen in het toelaten en gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in Nederland. Het zou met name gaan om de zogeheten neonicotinoïdemiddelen die het richtingsgevoel van bijen kunnen aantasten. In meerdere Europese landen is het gebruik ervan al aan banden gelegd; in Nederland nog niet. Zorgwekkend, want bijen vervullen een onmisbare rol bij de bestuiving van bloemen en gewassen.

Belle de Bij
Om het probleem van de bij aan een breed publiek duidelijk te maken heeft Natuur en Milieu en de NBV een bij bereid gevonden om haar levensverhaal te vertellen. Ze heet Belle en is te volgen via www.twitter.com/belledebij. Daarmee maakt Belle de Bij ons bewust van de moeilijkheden die bijen tegenkomen op hun zoektocht naar nectar en stuifmeel. Ze zal de komende weken allerlei avonturen beleven die te maken hebben met de afname van bijen in Nederland. Op 5 mei maakt Belle de Bij haar eerste bloemenvlucht en gaat ze op zoek naar voedsel. Belle de Bij roept iedereen op om haar via Twitter te volgen en zelf een bij te worden op Twitter.

Zoek en vind Belle en win haar honing
De locatie van de bijenkast van Belle verklappen we nog niet. Door de twitter te volgen kom je te weten waar ze zit. Als je denkt te weten waar de bijenkast staat, dan kun je dit laten weten aan Belle via twitter. De eerste vinder krijgt een potje honing van haar bijenkast.

Natuur en Milieu en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) werken sinds begin dit jaar aan een project rond bijensterfte en biodiversiteit. Het gaat namelijk slecht met de biodiversiteit in Nederland: in ons land komen steeds minder verschillende dier- en plantensoorten voor. Dat is voor bijen slecht, en voor onze economie. De organisaties pleiten voor meer bewustwording bij onder meer publiek en politiek en voor meer variatie in bloemen en planten op plekken als bijvoorbeeld groenvoorzieningen, spoorbermen en langs openbare wegen. In de komende tijd zullen Natuur en Milieu en de NBV organisaties benaderen om afspraken te maken om Nederland bij-vriendelijker te maken.

Publicatiedatum: 04-05-2009