Gemeente Haaksbergen


Toespraak 4 mei 2009
06-05-2009 Toespraak 4 mei 2009
Dodenherdenking 4 mei 2009

Dames en heren, jongens en meisjes,

Droom een droom van een nieuwe morgen
Wanneer mensen hun naaste leren lief te hebben. Blijf hopen op een morgen vol vrede
Wanneer we geleerd hebben hand in hand samen ver te gaan.

Deze woorden hebben we net in de Hervormde Kerk gezongen. Weliswaar in het Engels. Deze woorden geven aan wat mensen willen. Ieder weldenkend mens op deze wereld wil vrede en wil in een goede verhouding leven met zijn buren, vrienden, familie en naasten. En toch slagen wij er in onze geschiedenis telkens weer in deze woorden geen waarheid te laten worden, maar slechts te blijven dromen en hopen dat ze ooit waarheid worden.

Kinderen zijn in hun volkomen onschuld in staat deze woorden waarheid te laten worden. Zij worden geboren zonder vooroordelen, zonder een vast patroon van normen en waarden, zonder haat en nijd. Deze periode van volkomen onschuld is helaas maar heel kort. Want dan komt de opvoeding op gang en gaan we onze kinderen leren hoe ze met elkaar en de wereld om hen heen moeten omgaan. De kinderen verliezen hun onschuld en komen in de vaak moeilijke, harde en lang niet altijd tolerante wereld van de volwassenen terecht. En het zijn de volwassenen met al hun verstand die er voor zorgen dat de waarheid van liefde en vredig met elkaar samenleven wordt verstoord. Het zijn volwassenen die kinderen intolerant maken en die er voor zorgen dat op schoolpleinen kinderen die anders zijn of er anders uitzien of een andere taal spreken door kinderen worden uitgescholden. Het zijn volwassenen die elkaar en groepen mensen in onze multiculturele samenleving verguizen en willen buitensluiten. Het zijn volwassenen die haat zaaien en die oorlogen met alle ellende die daarmee gepaard gaat beginnen en voeren. Dat was zo in de jaren '40 van de vorige eeuw (tijdens de Tweede Oorlog en de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië). Dat was zo in het Midden-Oosten, Afrika, Azië, Zuid-Amerika. Dat is nog zo tot aan de dag van vandaag in bijvoorbeeld Afghanistan.

En dan mogen we dankbaar zijn dat in tijden van oorlogen en tijden van grote internationale spanningen er mensen bereid zijn te vechten en zelfs te sterven om er voor te zorgen dat de droom van volwassenen naar vrede overeind blijft. Daarom gedenken wij vanavond soldaten en vliegeniers, verzetsstrijders, toevallige voorbijgangers in Haaksbergen, Buurse en St.-Isidorushoeve. Inwoners van onze gemeente die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog, in het voormalig Nederlands-Indië, in de Koreaanse oorlog en tijdens verschillende vredesmissies onder de vlag van de Verenigde Naties. In het bijzonder staan we ook stil bij de gevallen militairen in Afghanistan. Wij gedenken de vele miljoenen slachtoffers die in deze oorlogen in Nederland en daarbuiten zijn gevallen. Wij gedenken de militairen die omgekomen zijn. Militairen die hebben gevochten voor onze vrijheid en die de hoogste prijs hebben betaald, zodat wij vanavond in vrijheid kunnen gedenken. Daarom ben ik bijzonder blij dat vanavond veteranen hier met ons samen gedenken, in het bijzonder vertegenwoordigers van het Contact Oud Mariniers Overijssel.

Vrijheid en identiteit is het landelijke thema van deze herdenking. Ieder mens heeft recht op een eigen identiteit. Ieder individu is speciaal op zich. Hij of zij heeft het universele recht om vrij te zijn en om in alle vrijheid keuzes te maken wie hij of zij wil zijn of tot welk geloof, politieke overtuiging of groep hij of zij wil behoren. Iedere beperking of aantasting van dat recht is een aanval op die vrijheid voor de bescherming waarvan zovelen zijn gestorven, gesneuveld en vermoord en voor wie wij hier vanavond staan. Het recht op een eigen identiteit is niet voor jezelf, maar geldt even zwaar voor de mensen om je heen. Het wegnemen, het ontkennen, het met voeten treden en het proberen te vernietigen van identiteiten van anderen is de voedingsbodem voor conflicten, haat, desintegratie van samenleving en uiteindelijk oorlog. Dat was zo tijdens de Tweede Wereldoorlog, Dat is zo in Afghanistan. Dat is zo in Nederland. Dat is zo in de gemeente Haaksbergen. Dat is zo bij u in de buurt. Dat is zo bij ons thuis.

Kinderen zijn in hun volkomen onschuld in staat de woorden van het lied, dat ik in het begin heb geciteerd, waarheid te laten worden. Zij worden geboren zonder vooroordelen, zonder een vast patroon van normen en waarden, zonder haat en nijd. Mijn droom en hoop is dat kinderen ooit eens de wereld kunnen besturen. De volwassenen leren en voeden hun kinderen op. Zij willen dat de kinderen van hen leren. Maar op het terrein van onbevangenheid, liefde, onschuld en het niet aantasten van het recht van eigen identiteit kunnen kinderen ons iets leren. Ik hoop dat wij in dat verband weer allemaal kind kunnen worden.

K.B. Loohuis
Burgemeester gemeente Haaksbergen