SP GVB moet stoppen met opdringen chipkaart


04-05-2009 * De SP wil dat het GVB onmiddellijk stopt met het opdringen van de OV-chipkaart aan zijn reizigers. SP-raadslid Laurens Ivens: "Het GVB doet reizigers geloven dat ze binnenkort niet meer met de strippenkaart in de metro kunnen reizen, terwijl dat allerminst zeker is. Het GVB kan beter zorgen voor een goede chipkaart in plaats van deze misplaatste bangmakerij."
Laurens Ivens
Op de metrostations verspreidt het GVB nu aan de reizigers een folder waarin staat dat de OV-chipkaart binnenkort het enige geldige vervoersbewijs in de metro is. Ivens: "Deze folder is buitengewoon voorbarig en misleidend. Het GVB kan beter extra mensen inzetten als toezichthouder of dit geld reserveren voor eerlijke voorlichting en service."

Het GVB wil dat vanaf 25 juni alleen nog met de OV-chipkaart in de metro gereisd kan worden. Dan moet staatssecretaris Huizinga wel besluiten de strippenkaart hier als geldig vervoersbewijs af te schaffen. Een verzoek daartoe is al gedaan door de stadsregio, maar hierbij zijn de wensen van Amsterdam niet meegenomen. Dat is wel verplicht. Bovendien heeft de Reizigersadviesraad zich hier buitengewoon negatief over uitgelaten. De staatssecretaris heeft ook aangegeven dat de chipkaart eerst een garantie van betrouwbaarheid dient te krijgen voordat de strippenkaart verdwijnt. Die garantie is er nog niet.

Volgens de SP kan de staatssecretaris niet anders dan het verzoek van Stadsregio Amsterdam om al op 25 juni de strippenkaart te schrappen, afwijzen. Ivens: "Niet alleen op formele gronden zou het afwijzen van dit verzoek logisch zijn. De OV-chipkaart is nog fraudegevoelig en bovendien zijn reizigers die een overstap maken naar de bus duurder uit met de chipkaart. Niet voor niets verkiezen veel reizigers nu nog de strippenkaart boven de chipkaart. Het opdringen van deze kaart is onwenselijk voor het verder bevorderen van het openbaar vervoer."

Actueel nieuwsoverzicht

RSS-feed SP Amsterdam
Wat kun je met RSS?

Zoeken in Amsterdam

____________________ Hup!