Ingezonden persbericht

Dagboek Willem de Clercq online

Willem de Clercq (1795-1844) was in zijn tijd een vooraanstaand figuur in de zakenwereld en het culturele leven. Zijn dagboeken, 30.000 paginas, zijn uniek voor Nederland en vanaf heden digitaal beschikbaar. Op 14 mei vindt de presentatie van de dagboeken plaats, met sprekers over het dagboek in historisch perspectief en de geschiedenis van het digitaliseringsproject.

De dagboeken zijn volstrekt uniek voor Nederland. Niet alleen vanwege de omvang - geschat op zon 30.000 paginas - maar ook voor wat betreft de diepgang en reikwijdte van de aantekeningen. De lezer van de tekst ziet de wisselvalligheden van een mensenleven aan zich voorbijgaan, en tegelijk daarmee de politieke, sociale, culturele, godsdienstige en technische veranderingen van een heel tijdperk.

Dankzij een samenwerkingsverband van diverse genteresseerde personen en organisaties is een gedeelte van het dagboek, te weten de periode tot en met het jaar 1830, digitaal beschikbaar. Naast de gescande afbeeldingen van de dagboekpaginas vindt de lezer hier de getranscribeerde tekst van de jaren 1811-1822.

De gebruiker kan digitaal door de dagboeken bladeren, gebruik maken van de inhoudsopgaven van De Clercq zelf en zoeken op woorden in de tekst. Het gedeelte 1823-1830 is vooralsnog alleen als scan beschikbaar. Latere gedeelten van het dagboek alsmede aanvullingen op de thans beschikbaar gestelde tekst, zullen in de loop van de tijd worden toegevoegd.
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis heeft het genoegen u uit te nodigen voor deze presentatie.
Programma
14.30 Ontvangst met koffie en thee
15.00 Donald Haks (Instituut voor Nederlandse Geschiedenis): welkomstwoord
15.10 Rudolf M. Dekker (hoofddocent aan de opleiding Maatschappijgeschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam): Egodocumenten en zelfanalyse
15.30 Margaretha H. Schenkeveld (emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde Vrije Universiteit): 60 jaar omgang met het dagboek van Willem de Clercq
15.55 Ineke Huysman (ICT-coördinator Instituut voor Nederlandse Geschiedenis): Het dagboek van Willem de Clercq online
16.05 Gert-Jan Johannes (docent-onderzoeker aan het Onderzoekcentrum voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht): Beter laat dan nooit: de (voor)geschiedenis van het digitaliseringsproject
16.15 Steven de Clercq (Stichting Het Réveil-Archief): afsluiting en dank
16.30 Receptie

U kunt zich aanmelden voor de open middag van het symposium door gebruik te maken van het online-formulier op de website van het ING: www.inghist.nl (zie onder Actueel).

Voor nadere informatie: Donald Haks (ING): 070-3156400

Het ING maakt het verleden toegankelijk
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen en maakt naslagwerken en databases. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).



Ingezonden persbericht