Gemeente Tilburg

Dodenherdenking maandag 4 mei 2009

Programma van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 Mei

Evenals voorgaande jaren heeft het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 Mei te Tilburg een programma opgesteld voor de traditionele herdenking op maandag 4 mei aanstaande. Herdacht worden allen -zowel burgers als militairen-, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog wanneer of waar ook ter wereld door oorlogshandelingen, tijdens het verzet, in concentratiekampen, door terreur of om welke andere reden of door welke oorzaak ook, om het leven zijn gekomen.
Programma
19.00 uur
Herdenkingsbijeenkomst in de kerk van 't Heike.

* Spreker: mevr. T.H.M. (Thea) van Blitterswijk, Pastor Parochie Heikant-Quirijnstok en Projectmanager Interreligieus Ontmoetingscentrum 'Het Ronde Tafelhuis'.
* Muzikale medewerking: Seniorenorkest Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg o.l.v. dirigent Jan Hermans en m.m.v. soliste Linda Veenhuizen.
* Drs. A.H.P. (Dré) Brouwers spreekt een gebed uit.
* Leerlingen van de Musische Afdeling van het Koning Willem II College, Peter Jan Olieslagers (piano) en Vincent Klep (saxofoon en zang) spelen en zingen het lied 'Arm Land' (componist: Hans Zimmer) uit de musical 'The Lion King'. Vanaf ± 19.55 uur
Samenkomst bij het Herdenkingsmonument van de Prinses Irene Brigade aan de Schouwburgring.
19.59 uur
Last Post door Didier Pijnenburg.
20.00 uur
Twee minuten stilte.
20.02 uur

* Jaimy Mommers en Wesley Smulders, leerlingen van groep 8 van Basisschool De Stappen (adoptant van het herdenkingsmonument), lezen een gedicht voor.
* Kransleggingen door het Gemeentebestuur en diverse instellingen / organisaties bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring. Op de beiaard van de Heikese kerk wordt daarna door stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven toepasselijke muziek gespeeld.

Instrumentatie
Na afloop van de kranslegging is er gelegenheid om een kop koffie te drinken in de Burgerhal van het stadhuis (Stadskantoor 1). In de Burgerhal is dan een selectie te zien van de panelen, geschilderd door leerlingen van 11 Tilburgse basisscholen. Ook zijn er videofilms te zien, gemaakt door leerlingen van het Koning Willem II College. Panelen en videofilms hebben de dodenherdenking als centraal thema. Het betreft thema's als onderdrukking angst, hoop, oorlog, bevrijding, vrede etc. N.B.

- Het uitsteken van de Nederlandse vlag op maandag 4 mei ter herdenking van de doden behoort halfstok te gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur).
- Aan de directies van de horecabedrijven is gevraagd op maandag 4 mei muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur en ook bij de verdere invulling van de avondactiviteiten zoveel mogelijk rekening te houden met het bijzondere karakter van deze avond.

Contactpersoon:
Cees van Loon, Concernstaf, telefoon 013 542 9015