Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


---

Hooghalen, 28 april 2009

Dodenherdenking 4 mei Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het kader van de jaarlijkse dodenherdenking organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 4 mei de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.

De herdenking begint om 19.15 uur met de stille tocht bij de ingang van kamp Westerbork en gaat over in wat de kampbewoners destijds de 'Boulevard des Misères' noemden. Aan de kop van de stoet lopen de leerlingen van cbs De Wegwijzer en obs De Lindelaar uit Westerbork en kampoverlevenden. Deze scholen hebben het Nationaal Monument Westerbork geadopteerd. Bij het monument vindt de bijdrage plaats van drie generaties door Ernst Verduin (1927), Yoka Verduin en Daan Zaat. Ernst Verduin werd in januari 1943 samen met zijn ouders en zus opgepakt. In september 1943 werd hij met zijn zus doorgestuurd naar kamp Westerbork. Uiteindelijk werd Ernst Verduin naar Buchenwald gedeporteerd, waar hij in april 1945 werd bevrijd. De persoonlijke overdenking zal worden uitgesproken door Rita Lensink-Bosman (1927). Via kamp Westerbork werd zij gedeporteerd naar Theresienstadt.

Het kampterrein is per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling worden bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

Overdag worden er speciale activiteiten georganiseerd waaronder rondleidingen over het kampterrein (12.00 en 14.00 uur), lezingen van ooggetuigen (14.00, 15.00 en 16.00 uur) en theatervoorstelling Over-leven voor jonge kinderen en ouders (11.00 en 12.30 uur) in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op het voormalig kampterrein treedt het Ricciotti ensemble en zanger Ken Ard op om 14.00 uur.



Ingezonden persbericht