Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
15 april 2009

IVC Herdenkingsconcert 2009
ma 4 mei 2009, 20.30 uur Provinciehuis 's-Hertogenbosch, toegang gratis

Silouans Song `My Soul yearns after the Lord' ­ Arvo Pärt Requiem ­ Maurice Duruflé

Kinga Dobay, mezzosopraan (winnares Tweede Prijs en Publieksprijs IVC 2006) Wiard Witholt, bas/bariton (deelnemer Halve Finale IVC 2006) Rob Nederlof, organist

Vocaal Ensemble Markant, Concerto Brabant onder leiding van Bernard Touwen

Bijdragen van Kenize Öz, Senna Pauli en Sihem Kamroun, leerlingen van het Sint-Janslyceum 's-Hertogenbosch.

Het Herdenkingsconcert van het Internationaal Vocalisten Concours op 4 mei is inmiddels uitgegroeid tot een stijlvol evenement voor de provincie Noord-Brabant en daarbuiten. Op het programma staat dit jaar het Requiem van Maurice Duruflé. Dit ontroerende Requiem uit 1947 is gebaseerd op gregoriaanse melodieën van de dodenmis die de componist als koorknaap zo vaak had gezongen in de kathedraal van Rouen. Duruflé componeerde het Requiem ter nagedachtenis aan zijn overleden vader. Voorafgaand aan het Requiem hoort u het meditatieve Silouans Song van Arvo Pärt, een in 1991 geschreven werk voor strijkorkest, dat opgedragen is aan Archimandrite Sophrony, assistant van een beroemde monnik in het klooster van St. Panteleimon genaamd Silouan (1866-1938).

Naast solisten, koor en orkest werken dit jaar ook leerlingen van het Sint- Janslyceum over de Joodse Fanny Philips, vanaf 1936 leerlinge van het Bossche Maria-Lyceum, die in 1941 gedwongen werd haar school en klasgenoten verlaten en twee jaar later omkwam in Auschwitz. Brieven aan haar hartsvriendin Ans Schreurs* geven een indringend inzicht in de geschiedenis van de Jodenvervolging in 's- Hertogenbosch en omgeving. Verder draagt een van de leerlingen het essay Ik wil zijn wie ik ben voor.

*gebundeld in het boekje Brieven van Fanny Philips aan Ans Schreurs, 1942-2943 door René Kok

Het IVC Herdenkingsconcert is gratis toegankelijk, en mag elk jaar rekenen op ca. 650 bezoekers. De aanvangstijd van 20.30 uur sluit aan op de officiële herdenking en kranslegging op de Hekellaan in Den Bosch. In het Provinciehuis kan via een scherm de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam in aanwezigheid van H.M. de Koningin worden gevolgd. De zaal is open vanaf 19.40 uur.

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews kunt u contact opnemen met Tia Schutrups, tel. 020-6226483 / 06-25095705, e-mail: tias@xs4all.nl, www.ivc.nu www.vocalcompetiton-ivc.tv

Biografieën

Dirigent en pianist Bernhard Touwen dirigeerde onder meer Haydns Die sieben letzte Worte, Händels Messiah, Mozarts Requiem, Beethovens Mis in C, Stravinsky's Psalmensymfonie, Rossini's Miserere, Sibelius' Kullervo en Bachs Johannes- en Matthäuspassion en diens Weihnachtsoratorium. Hij is als pianodocent verbonden aan de European Piano Teachers Association (EPTA) en aan de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Hiernaast is hij actief als dirigent bij diverse koren. Sinds 2005 is hij als hoofdvakdocent koordirectie en bijvak piano verbonden aan de Hogeschool IDE. Vanaf 2007 is hij artistiek leider van Vocaal Ensemble Markant te 's-Hertogenbosch.

Mezzosopraan Kinga Dobay won onder meer de Zarzuela Prize tijdens de Placido Domingo Operalia en de tweede prijs en publieksprijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours `s- Hertogenbosch 2006. Tot haar repertoire behoren Angelina La Cenerentola, Rosina Il barbiere di Siviglia, Dorabella Così fan tutte, Cherubino Le nozze di Figaro, Niklausse Les Contes dŽHoffmann, Anita West Side Story, Fenena Nabucco, Maddalena Rigoletto, Hänsel Hänsel und Gretel en de titelrol in Carmen. Ze zong o.l.v. dirigenten als Yakov Kreizberg, Plácido Domingo, Daniele Callegari en Myung-Whun Chung. Kinga Dobay was o.m. te gast in het Amsterdamse Concertgebouw, Teatro Real in Madrid, Staatstheater Karlsruhe, bij de Bregenzer Festspiele en in Japan. Eerder deze maand was ze nog te horen in Bachs Matthäus Passion in `s-Hertogenbosch.

Bariton Wiard Witholt was een van de prijswinnaars van het Cristina Deutekom Concours in 2006, en in 2007 was hij de Nederlandse vertegenwoordiger bij de BBC Cardiff Singer of the World. Hij vertolkte bas/baritonpartijen in Bachs Matthäus- en Johannespassion, Brahms' Ein Deutsches Requiem en Händels Messiah, en operarollen als Gugliemo Così fan tutte, Papageno Die Zauberflöte, Dr. Falke Die Fledermaus, Don Fernando Fidelio, Demetrius A Midsummer Night's Dream en Aeneas Dido and Aeneas. Aan de Opéra National de Paris dbuteerde hij met Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen. Tot zijn nieuwste engagementen behoren Tsaar Saltan (Opera Zuid), Bachs Johannespassion in een mise-en-scene van Robert Wilson, Heerrufer Lohengrin, Maximilian in Bernsteins Candide en Silvano in Verdi's Un ballo in Maschera.

Rob Nederlof studeerde orgel, piano en klavecimbel. Hij concerteerde in belangrijke concertzalen en kerken in heel Europa, o.a. de Smetana-zaal Praag, de Berlijnse Dom, de Thomaskerk Leipzig, de St. Bavokerk Haarlem en de St. Michaelkerk Wenen. Hij werkte mee aan diverse cd-opnamen en is regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie. Rob Nederlof is docent aan het Factorium Tilburg, Podiumkunsten en is organist van de Heuvelse kerk en de Petrus en Paulus kerk te Tilburg.

Concerto Brabant bestaat uit leden van het voormalige Kamerorkest Musica Ducis Brabantiae in 's-Hertogenbosch. De vaste kern van 22 jonge, professionele strijkers afkomstig uit binnen- en buitenland, speelt kamermuziek van 1600 tot nu. Voortdurend worden er nieuwe werken aan het repertoire toegevoegd. Ook het lichtere genre maakt deel uit van het repertoire.

Vocaal Ensemble Markant, opgericht in 1982, staat sinds 2007 onder leiding van Bernhard Touwen en heeft een kern van 40 zangers. Het koor brengt een repertoire variërend van Renaissance tot eigentijds werk. In de loop der jaren verschenen cd-opnamen met muziek van Pirenne, Diepenbrock en Badings. Ook verzorgde het ensemble premières van Daan Manneke en Joseph Eyblers. In 2007 vierde Markant zijn 25-jarig jubileum en kijkt het terug op een aantal gedenkwaardige concerten: Benjamin Brittens Saint Nicholas Cantate, James MacMillans Cantos Sagrados, Bachs Hohe Messe, Weihnachtsoratorium en Matthäuspassion, en Händels Messiah. Vorig jaar voerde Markant onder grote publieke belangstelling Mendelssohns Elias uit in Doesburg en Veenendaal.

's-Hertogenbosch, 19 april 2009

U I T N O D I G I N G

Geachte heer/mevrouw,

Namens Annett Andriesen, directeur van het Internationaal Vocalisten Concours, nodig ik u van harte uit voor het traditionele Herdenkingsconcert op:

maandag 4 mei 2009, aanvang 20.30 uur
Provinciehuis, Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch

Het Herdenkingsconcert van het Internationaal Vocalisten Concours op 4 mei is inmiddels uitgegroeid tot een stijlvol evenement voor de provincie Noord-Brabant en daarbuiten. De aanvangstijd van 20.30 uur sluit aan op de officiële herdenking en kranslegging op de Hekellaan in Den Bosch. In het Provinciehuis kan via een scherm de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam in aanwezigheid van H.M. de Koningin worden gevolgd. De zaal is open vanaf 19.40 uur.

Op het programma staat het Requiem van Maurice Duruflé, uitgevoerd door mezzosopraan Kinga Dobay, bariton Wiard Witholt, organist Rob Nederlof, Vocaal Ensemble Markant en Concerto Brabant. Het geheel staat onder leiding van dirigent Bernhard Touwen. Voorafgaand aan het Requiem hoort u het meditatieve Silouans Song van Arvo Pärt.

Daarnaast vertellen leerlingen van het Sint-Janslyceum over de Joodse Fanny Philips, vanaf 1936 leerlinge van het Bossche Maria-Lyceum, die in 1941 gedwongen werd haar school en klasgenoten verlaten en twee jaar later omkwam in Auschwitz. Brieven aan haar hartsvriendin Ans Schreurs geven een indringend inzicht in de geschiedenis van de Jodenvervolging in 's-Hertogenbosch en omgeving.

Wilt u ons laten weten of wij op uw komst mogen rekenen? U kunt dit doen via e-mail: tias@xs4all.nl of telefonisch: 020-6226483 / 06-25095705.

Met vriendelijke groet,

Tia Schutrups
Internationaal Vocalisten Concours