Gemeente Beuningen


Nationale Herdenking maandag 4 mei

Unieke flypast Lancaster bommenwerper

Op maandag 4 mei maakt een authentieke AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight, 65 jaar na de bevrijding van Zuid-Nederland, een zogenaamde flypast over de gemeente Beuningen*. De flypast vindt plaats op initiatief van Royal Air Force BBMF en de Market Garden Foundation. Er zijn wereldwijd nog slechts twee Lancaster bommenwerpers in vliegwaardige staat. Dit vliegtuig speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het bereiken van de vrijheid waar wij vandaag de dag van genieten. We nodigen u graag uit om dit unieke moment mee te maken!

Programma
14.25 Ontvangst bij het "Monument voor Geallieerde Vliegers" (bij de kerk in Beuningen, van Heemstraweg)
14.30 Muziek
14.35 Toespraak
14.40 Oversteken naar Asdonckterrein
14.50 Overtocht Lancaster en speciale eregroet

Imponerende overtocht
Houdt u er rekening mee dat de Lancaster bommenwerper op 4 mei vrij laag komt overvliegen en lawaai maakt. Dit kan overweldigend overkomen en bij sommige mensen leiden tot schrikreacties.

Avondprogramma 4 mei viering in Beuningen
In de avond van 4 mei vindt in Beuningen traditiegetrouw de Nationale Herdenking plaats.

Om 19.35 uur komen we bij het gemeentehuis aan de Van Heemstraweg in Beuningen bij elkaar voor een stille tocht naar het monument bij de kerk in Beuningen. Iedereen is van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. Loopt u liever niet mee met de stille tocht, maar wilt u wel bij de herdenking bij het monument zijn, dan kan dat ook. In dat geval graag uiterlijk om 19.50 uur bij het monument aanwezig zijn.

Programma Beuningen
19.35 uur Verzamelen op het plein voor het gemeentehuis voor een stille tocht naar het monument bij de R.K. Kerk aan de Van Heemstraweg.
19.59 uur Taptoe signaal.
20.00 uur Tot 20.02 uur volkomen stilte.
20.02 uur Het `Wilhelmus' wordt gespeeld.
20.05 uur Toespraak door burgemeester Zijlmans en kranslegging.

Hierna kunnen aanwezigen hun bloemen en dergelijke bij het monument neerleggen. Het wordt gewaardeerd als kinderen zelfgemaakte tekeningen, bloemen of lichtjes (een versierd glazen potje met een waxinelichtje) meebrengen. De plechtigheid wordt muzikaal begeleid door `De Bronzen Stemmen' en muziekgezelschap `Kunst en Volharding'. Ook worden witte ballonnen losgelaten. De herdenking is om ongeveer 20.30 uur afgelopen.

Horeca en winkels
Aan horecaondernemers wordt via deze weg gevraagd op maandag 4 mei van 19.45 tot 20.25 uur geen muziek te draaien en geen vermaak aan te bieden. Even voor acht uur zouden gasten/bezoekers er op geattendeerd kunnen worden dat er twee minuten stilte in acht wordt genomen in verband met de Nationale Herdenking. Uitbundige feestelijkheden passen uiteraard niet bij het ingetogen karakter van de avond van 4 mei.

Winkelsluiting
Volgens de bepalingen van de Winkeltijdenwet zijn winkels verplicht op 4 mei na 19.00 uur te sluiten.

Verkeersmaatregelen
Tussen 19.30 en 21.00 uur worden de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer:

Van Heemstraweg tussen de Haagstraat en de Wilhelminalaan;

Parallelweg Van Heemstraweg tussen Schoolstraat en Wilhelminalaan;

Schoolstraat tussen de Klaproosstraat en de Van Heemstraweg;

Waardhuizenstraat tussen Van Heemstraweg en toegangsweg achterzijde gemeentehuis.

De bushalte `Beuningen kerk' vervalt tussen 19.00 en 21.00 uur. De bussen volgen dezelfde omleidingsroute als het autoverkeer. Het doorgaand en Beunings lokaal verkeer kan via de Haagstraat - burg. Geradtslaan - Wilhelminalaan rijden.

Parkeren
Parkeren is mogelijk op het evenemententerrein aan de Kloosterstraat (Asdonckterrein) of achter het gemeentehuis aan de Waardhuizenstraat. Het gemeentehuis is vanaf Ewijk bereikbaar via de Kloosterstraat en de Dwars Hommelstraat en vanuit Nijmegen via de Hosterdstraat.

Informatie
Voor meer informatie over de viering in Beuningen belt u met mw. I. Verton, telefoon 024 - 6780800. Voor meer informatie over de Lancaster bommenwerper kijkt u op www.lancastermonument.nl. Wilt u meer weten over de nationale viering van 4 en 5 mei? Kijk dan op de website www.4en5mei.nl.


* Tenzij het slecht weer is of er technische problemen ontstaan