ABVAKABO FNV

Bijeenkomst Federatieraad

De afgelopen twee dagen vond er een bijeenkomst van de FR plaats. Zo'n twee keer per jaar nemen we de tijd om wat uitgebreider met elkaar van gedachten te wisselen. Prima! We zaten in het Lloyd Hotel in Amsterdam, waarin vroeger een jeugdgevangenis zat. `s Avonds en `s morgens is het een zeer geschikte locatie om even een ommetje te maken.

We hebben uitgebreid stil gestaan bij de totstandkoming van het sociaal akkoord en het referendum. Uiteraard nog niet bij de uitslag, want dat kan nog niet. Ook hebben we een eerste verkenning gehad over hoe we nu verder gaan met het SER-advies over de AOW. Tijdens onze vergadering van 4 mei a.s zullen we hier qua proces en inhoud verder over praten.

Ook hebben we met een aantal deskundigen van buiten stil gestaan bij het verschijnsel marktwerking, want ook daar moeten we ons in SER-verband over buigen. Wat behoort tot het publieke domein? Hoe stel je dit vast? Hoe borg je publieke belangen? Wat zijn randvoorwaarden waaronder marktwerking doorgevoerd kan worden en werkt dat eigenlijk wel? Allemaal vragen waar wij nog geen antwoord op hebben gevonden. Wel voorbeelden waaruit blijkt dat het (bijna) nooit goed gaat. De thuiszorg is wel een heel helder voorbeeld van mislukte marktwerking, maar wat te denken van de aanbesteding van de inburgeringscursussen? Hoe borg je de belangen van consumenten en werknemers?

Toch is het goed om even de tijd te nemen om wat uitgebreider stil te staan bij dit onderwerp. Je kunt marktwerking heel ideologisch van de hand wijzen, maar brengt ons dat verder? Niet als de overheid het gewoon doorzet. Dan zul je toch echt een antwoord moeten hebben. En daar hebben we vandaag gezamenlijk een aanzet toe gegeven om ons werk op dit onderwerp beter te kunnen doen.

Na afloop ben ik gauw naar huis gegaan om mijn koffer om te pakken. Daarna weer terug richting Schiphol omdat ik de rest van de week voor mijn werk bij de PSI (Public Services International) in Geneve zit.