Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

4 mei; herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Plechtigheid en herdenking vanaf 19.00 uur bij Dorpskerk Hoogvliet, Achterweg 12.

4 mei: herdenking van slachtoffers WO II

Elk jaar op 4 mei herdenkt Hoogvliet haar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Vrienden van Hoogvliet organiseert deze herdenking. Dit jaar valt 4 mei op een maandag. Om 19.00 uur begint de plechtigheid in de Dorpskerk. De plechtigheid in de kerk bestaat uit muziek, toespraken en poëzievoordrachten. Het luiden van de klok en stilte is bij de gedenksteen buiten bij de kerk. De herdenking is een openbare aangelegenheid, iedereen is dus welkom.

De plechtigheid wordt ingeleid door een toespraak van Bert Euser, gemeenteraadslid en oud wethouder Albrandswaard. Hij gaat in op een oude vraag : Wie is goed en wie is fout? Voorafgaand aan zijn toespraak zingt het Speelman Familiekoor, na zijn toespraak speelt het Boloney Brass Quintet onder leiding van Robin Jansen van Galen. Iris Martijn en Esmeralda van Wildernis, leerlingen van het Einstein College, zullen gedichten voorlezen. Deze gedichten zijn gekozen uit de winnende gedichten van de 4 mei gedichten wedstrijd. Het geheel wordt ondersteund door orgelspel van Teun Kruithof, zoon van een van de gevallenen.

Om 19.53 uur verlaat iedereen de kerk om vervolgens 2 minuten in stilte de slachtoffers te herdenken bij de gedenksteen van de slachtoffers. Bij het verlaten van de kerk worden door de scouts bloemen overhandigd aan de aanwezigen. Iedereen die niet naar de plechtigheid in de kerk wil komen kan op dit moment bij de herdenking aansluiten.

Na de stilte wordt de vlag gehesen door scouts en de oorlogsveteraan Nederlands Nieuw-Guinea Ton Ravesteijn en Korea-veteraan Jan van Eijl. Het Wilhelmus zal samen gezongen worden onder leiding van DES. Jaqueline Cornelissen, portefeuillehouder van de deelgemeente Hoogvliet, zal een toespraak houden. Jan van Eijl draagt een gedicht voor. Daarna volgen de kransleggingen en worden de bloemen bij de gedenksteen gelegd ter herinnering aan iedere Hoogvlietse gevallene en iedere verzetstrijder, waarvan de namen in het Middengebied genoemd zijn. DES zal een 3 tal koralen spelen, waarmee de plechtigheid ten einde is. Na afloop is iedereen welkom in de Aanbouw voor een kopje koffie.

Adres: Dorpskerk, Achterweg 12, Hoogvliet