Gemeente Heemskerk


donderdag, 30 april 2009

Dodenherdenking in Heemskerk op maandagavond 4 mei 2009

Op maandagavond 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Heemskerk plaats. Naast het gemeentebestuur en het Comité Herdenking 4 mei, de Raad van Kerken en GroenLinks zijn ook vertegenwoordigers van de Royal British Navy en de Royal Air Force aanwezig.

Het programma van de herdenking begint om 19.10 uur met het verzamelen van de deelnemers aan de stille tocht op het plein voor het gemeentehuis. Onder hen zijn veel scholieren van Heemskerkse basisscholen, van het Kennemer College en van scouting Sint Adelbertus. De scholen hebben elk een van de zeven graven van de Britse oorlogsvliegers geadopteerd. Voorafgegaan door muziekkorps St. Caecilia vertrekt de stoet - met tal van schoolkinderen - om 19.25 uur van het raadhuis met als einddoel het Vredesmonument in de kerkhofmuur op het Kerkplein. De route voert over Bachstraat, Marquettelaan, Deutzstraat en Burgemeester Nielenplein.
Na aankomst bij het Vredesmonument in de kerkhofmuur van de N.H. Kerk draagt een lid van het Comité Herdenking 4 mei een gedicht voor. Burgemeester J.R.A.Nawijn houdt een toespraak. Na het voordragen van een gedicht door een leerling van basisschool De Vlinderschool volgt het spelen van de `Last Post' door een trompettist van St. Caecilia.

Twee minuten stilte
Vanaf 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt St. Caecilia het Wilhelmus. Aansluitend leggen leden van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van het Comité Herdenking 4 mei, de Raad van Kerken, de Ambassade van Nieuw Zeeland, de Royal British Navy en GroenLinks kransen bij het Vredesmonument. Voor en na de kranslegging voert het gemengd a-capellakoor Cantilene een muziekstuk uit.
Om 20.20 uur gaan leden van het Comité 4 mei en schoolkinderen vanaf het plein voor de N.H. Kerk naar de oorlogsgraven om daar bloemen te leggen. Het defilé langs het Vredesmonument en de graven wordt vervolgd door burgers en vertegenwoordigers van verenigingen. De scouting Sint Adelbertus vormt hiervoor een erehaag en legt ook bloemen bij de door hen geadopteerde 'Algemene Steen' voor alle gevallenen in Heemskerk.

Geadopteerd
Acht jaar geleden werden de oorlogsgraven voor het eerst `geadopteerd'. De zeven eregraven van de Engelse oorlogsvliegers en hun Nieuw-Zeelandse collega die in december 1943 omkwamen in het duingebied van Heemskerk werden geadopteerd door zes Heemskerkse basisscholen, het Kennemer College en door het Comité 4 mei. De volgende scholen hebben met deze bijzondere adoptie ingestemd: De Vlinder (graf van A.G.R. Cowdrey), St. Leonardusschool (R. Hawkins), Anne Frankschool (E.J.H. Downs), De Burchtweijt (G.A.W. Ray), De Zilvermeeuw (N.T. Newton), De Otterkolken (I. Lewis) en het Kennemer College (onbekende marineman). Het Comité 4 mei neemt het graf van H. Seatter onder zijn hoede en B. Wietsma het graf van de onbekende zeeman.
De betrokken scholen hebben van het Comité 4 mei een ingelijste foto van 'hun' graf gekregen om in het schoolgebouw een ereplaatsje te geven.

Thema
Het thema van de nationale dodenherdenking op 4 mei en de viering van bevrijdingsdag 5 mei is dit jaar `vrijheid en identiteit'. Meer informatie hierover is te verkrijgen op de website www.4en5mei.nl.
---